Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αιτήματα επιτακτικής ανάγκης από τους γιατρούς

Εικόνα του άρθρου Αιτήματα επιτακτικής ανάγκης από τους γιατρούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2020, 21:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου με εκτενή ανακοίνωσή της, παραθέτει μια σειρά ζητήματα, σχετικά με την πανδημία. Τονίζει ότι οι ώρες είναι κρίσιμες και ότι προέχει «να προασπίσουμε την υγεία του λαού».

Η ΕΙΝΗ συμπληρώνει ότι «τώρα επιβεβαιώνεται πόσο σημαντικό είναι  αυτό που χρόνια ζητάμε όλοι μας, να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να μπορεί να αντέχει σε δύσκολες  συνθήκες όπως είναι αυτές σήμερα. Τα νοσοκομεία έμειναν ανοχύρωτα καθώς και οι υγειονομικοί και αυτό συνεπάγεται ανοχύρωτοι πολίτες».

Η στάση της έχει ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται σε απόσταση από την ανακοίνωση του συλλόγου Εργαζόμενων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου η ΔΑΚΕ έχει αυτοδυναμία και απαντούσε στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Η ΕΙΝΗ αναφέρει μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά, ότι «όσοι εφησυχάζουν και ωραιοποιούν την κατάσταση παίζουν τον ρόλο του ‘προδότη εν καιρώ πολέμου’».

Η ΕΙΝΗ απαιτεί άμεσα, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την 6η ΥΠΕ και τις διοικήσεις: Να υπάρχουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές  σε όλα τις ΤΟΜΥ  και τα Κέντρα Υγείας, ήτοι κατάλληλος εξοπλισμός ασφάλειας υγειονομικών υλικών (μάσκες, γυαλιά, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης), απολυμαντικά, αντιδραστήρια, υποδομές  σε κρεβάτια ΜΕΘ, ΜΑΦ, νέοι διαμορφωμένοι χώροι και άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού κατόπιν καταγραφής και τεκμηρίωσης των αναγκών.

«Δεν επιδιώκουμε τον πανικό, αλλά με ψυχραιμία απέναντι στους πολίτες θα αντιμετωπίσουμε με τα λιγοστά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης κα εντατικοποίησης να περιθάλψουμε όσους θα προσβληθούν από κορονοϊό και θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τα οποία δε σχετίζονται με την επιδημία» αναφέρει επίσης.

Η ΕΙΝΗ περιγράφει καταστάσεις και αιτήματα σε όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου. Ανάμεσα στα ζητήματα που βάζει, είναι η ανάγκη, η ενημέρωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που είναι νοσοκομείο αναφοράς, να γίνεται από διευρυμένη επιτροπή (επιτροπή λοιμώξεων – διοίκησης), καθώς επίσης και το εξής: «Η διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων απαιτεί διπλασιασμό του προσωπικού λόγω του αυξημένου χρόνου ενασχόλησης με τα περιστατικά αυτά με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Εάν μείνει το υπάρχων προσωπικό θα μειωθεί αντικειμενικά η δυνατότητα ασφαλούς νοσηλείας και μη διασποράς από τους υγειονομικούς».

Καταγγέλλει ακόμα ότι υπάρχει ανεπάρκεια υλικών στο Χατζηκώστα, ενώ στο νοσοκομείο Λευκάδας «επιχειρησιακό σχέδιο πρακτικά δεν υπάρχει». Στο νοσοκομείο Φιλιατών, σύμφωνα με την ΕΙΝΗ υπάρχει έλλειψη υλικού και στο νοσοκομείο Άρτας «η έλλειψη σε μάσκες οδήγησε στο να ράβουν μάσκες με ύφασμα.

Τέλος, ευχαριστεί τους εργαζόμενους και την Περιφέρεια Ηπείρου, από την οποία ζητάει να λαβαίνει υπόψη τη θέση της, στις συναντήσεις και συνεδριάσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back