Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλιό Πανεπιστήμιο: Και τώρα τι;

Εικόνα του άρθρου Παλιό Πανεπιστήμιο: Και τώρα τι;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2022, 22:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από αρκετούς μήνες, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) Α.Ε. υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα την τελική συμφωνία παραχώρησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη.

Την ανακοίνωση έκανε το Δημαρχείο Ιωαννίνων, το οποίο σημειώνει ότι «η διαδικασία της παραχώρησης είχε ανοίξει πριν από έναν χρόνο με προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού». Το αίτημα είχε καταθέσει ο ίδιος ο δήμαρχος στον πρωθυπουργό για να γίνει Δημαρχείο το εγκαταλελειμμένο εδώ και δύο δεκαετίες κτίριο στην οδό Δομπόλη, όπου στεγαζόταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πριν αυτό μετακομίσει στις νέες εγκαταστάσεις στη Δουρούτη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας της παραχώρησης, ή πιο συγκεκριμένα της μίσθωσης του ακινήτου από τον Δήμο για 20+20 χρόνια, έναντι 6.000 ευρώ για τα πρώτα έξι έτη και 12.000 ευρώ μετά το πέρας της εξαετίας. Κατά την υπογραφή της συμφωνίας δεν έλειψαν οι ευχαριστίες από τις δύο πλευρές. «Με τη σημερινή συμφωνία ανοίγουμε το δρόμο για την πλήρη ανακατασκευή ενός εμβληματικού ακινήτου μας, η εικόνα του οποίου για πάρα πολλά χρόνια δεν περιποιούσε τιμή ούτε για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ούτε και για την πόλη» ανέφερε ο κ. Βλαστός – επί τόσα χρόνια βέβαια το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με το «εμβληματικό ακίνητο»…

Ο κ. Ελισάφ, από τη δική του πλευρά, δήλωσε: «Η σημερινή είναι μία μεγάλη μέρα. Ένα κτίριο που συνδέθηκε με την πρόοδο και την ανάπτυξη των Ιωαννίνων, αυτό του παλιού Πανεπιστημίου περνάει στο Δήμο, περνάει στην πόλη. Σκοπός μας είναι να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα εποχή δημιουργίας» είπε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διοίκηση της ΕΤΑΔ, και κυρίως τον κ. Βλαστό.

Η παραχώρηση του παλιού Πανεπιστημίου αποτελεί όντως ένα σημαντικό γεγονός, όπως έχει γραφεί και έχει ειπωθεί αρκετές φορές από τότε που άνοιξε αυτή η υπόθεση.

Εδώ και μήνες πια, όμως, το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση του ακινήτου, όπου η συζήτηση δεν έχει προχωρήσει. Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να δει το παλιό Πανεπιστήμιο ως Δημαρχείο δεν έτυχε και της καλύτερης αποδοχής, με τον δήμαρχο κ. Ελισάφ να ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου για τον τρόπο αξιοποίησης, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπονται οι αρχικές σκέψεις.

Εξάλλου, όπως είχε ανακοινωθεί και τον Νοέμβριο, όταν η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών αποδέχτηκε το έγγραφο της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του ακινήτου, ένας από τους βασικούς όρους της συμφωνίας είναι ότι η χρήση του μισθίου αφορά τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών  και την εξυπηρέτηση των σκοπών προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου με φορείς της πόλης.

Στη σημερινή του ανακοίνωση, ο κ. Ελισάφ υπενθυμίζει τη δέσμευσή του για διάλογο με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Και προσθέτει ότι θα γίνει άμεσα σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ένας διάλογος που θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη, για να κερδηθεί χρόνος.

Το παλιό Πανεπιστήμιο οφείλει να «οραματιστεί» το μέλλον του, με σεβασμό και στους συμβολισμούς που φέρει μαζί του. Ό,τι αποφασιστεί για το κτίριο αυτό, θα επηρεάσει πολύ τη φυσιογνωμία και την κινητικότητα όλης της πόλης.

Το παλιό Πανεπιστήμιο έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: την εξεύρεση χρηματοδότησης για την αποκατάστασή του. Είναι προφανές ότι το όλο εγχείρημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Και δεν αφορά μόνο την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά και την επόμενη (ίσως και τη μεθεπόμενη).

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Μπράβο που το παλιό πανεπιστήμιο πέρασε στα χέρια του Δήμου. Καιρός ήταν!! Ας ελπίσουμε τώρα ότι δε θα χρειαστεί δεκαετία για την αποκατάσταση του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back