Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δομπόλη: Οι όροι της παραχώρησης

Εικόνα του άρθρου Δομπόλη: Οι όροι της παραχώρησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2021, 17:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα ακόμα βήμα έγινε, στο θέμα της παραχώρησης του παλιού πανεπιστημίου στον Δήμο Ιωαννιτών. H ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει ότι πι τελικοί όροι παραχώρησης της ΕΤΑΔ διαμορφώθηκαν μετά από συνεργασία που υπήρξε με τον Δήμο Ιωαννιτών». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δεν προβλέπεται η αποκλειστική χρήση για δημαρχείο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί και προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά μια πιο «γενικού προσανατολισμού» χρήση, πάντα όμως με βασικό προσανατολισμό τις δημοτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της σύμβασης είναι το άρθρο 1, όπου ορίζεται η  χρήση: «…για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών σύμφωνα με τα  αναφερόμενα στο σχετικό αίτημα του Δήμου και την τεχνική έκθεση αυτού,  ενώ ειδικότερα θα μπορεί να εξυπηρετήσει και τη στέγαση των νομικών  προσώπων αυτού, καθώς και άλλων αναγκών του Δήμου, αλλά και την  εξυπηρέτηση των σκοπών των προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου με φορείς  της πόλης των Ιωαννίνων».

Η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) κατέθεσε το έγγραφο παραχώρησης, το «μισθωτήριο» κατά μια έννοια, καθώς ορίζονται εκεί η μίσθωση 20 ετών, με περιθώριο παράτασης για άλλα 20, αντί 6.000 ευρώ ετησίως. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου προχώρησε σήμερα στην αποδοχή του εγγράφου της παραχώρησης.

Ούτως ειπείν, το κτίριο που αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα (μαζί με το μικρό υπόγειο και τον παλιό «περιστερώνα» όπως λεγόταν η αίθουσα στον 4ο όροφο), θα μπορεί να διατεθεί για στέγαση αναγκών του Δήμου, των δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και δυνητικά, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για παράδειγμα.

Στα τυπικά της υπόθεσης, ο Δήμος νοικιάζει για 20+20 χρόνια τα εξής:

Κτίσμα 5.789,68 τ.μ.

• Υπόγειος όροφος - επιφανείας 243,57τ.μ.

• Ισόγειος όροφος - επιφανείας 1.984,49τ.μ.

• Πρώτος όροφος - επιφανείας 1.741,53τ.μ.

• Δεύτερος όροφος - επιφανείας 1.124,08τ.μ.

• Τρίτος όροφος - επιφανείας 1.124,08τ.μ.

• Τέταρτος όροφος - επιφανείας 447,57τ.μ.

Παρέχεται δε περιθώριο πέντε ετών για την αποκατάσταση του κτιρίου, από την ημερομηνία παράδοσης. Εάν ο Δήμος υπερβεί την προθεσμία, η ΕΤΑΔ μπορεί να καταγγέλλει τη σύμβαση, χωρίς μάλιστα αποζημίωση. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει την πλήρη ευθύνη αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου, της συντήρησης, κάλυψης κάθε αναγκαίας δαπάνης, κ.λπ. 

Οπότε, ο Δήμος θα πρέπει επιτακτικά και άμεσα να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης, αλλά και χρηματοδότησης, καθότι ειδικά η δεύτερη θα είναι εξόχως απαιτητική...

Το μισθωτήριο της ΕΤΑΔ δεν είναι «χαλαρό». Εκτός από τις προαναφερθείσες προθεσμίες, προβλέπει αύξηση από τον τρίτο χρόνο κατά 1% αναπροσαρμοζόμενο από τον τρίτο χρόνο της μίσθωσης κατά ποσοστό ίσο με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται εκάστοτε από την αρμόδια αρχή, +1%.

Από τον έκτο χρόνο της μίσθωσης, το ενοίκιο θα διπλασιαστεί στα 12.000 ευρώ.

Ο αντίλογος είναι ότι για ένα τόσο μεγάλο κτίσμα, τα αγοραία ενοίκια είναι πολύ μεγαλύτερα. Ωστόσο, πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης…

Την παραχώρηση υπό όρους αποδέχθηκε λοιπόν η Οικονομική Επιτροπή. Η όλη υπόθεση θα πάει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμος Ιωαννιτών αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, ότι θα δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, όπως είχε δεσμευτεί ο δήμαρχος, για να συζητήσει την καλύτερη αξιοποίησή του.


* H παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη απείχε από τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στην Οικονομική Επιτροπή, με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε πρώτα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Κάλιο αργά παρά ποτέ !!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back