Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλιό Πανεπιστήμιο: Απαιτεί το μέλλον

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2016, 11:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Ιανουάριο του 2016, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη θα γίνει μια «συμβολική και σημειολογική παρέμβαση» με στόχο την αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου.

Η αναφορά αυτή του δημάρχου είχε γίνει με αφορμή τη συγκέντρωση υπογραφών από πολίτες, και κυρίως πανεπιστημιακούς, για τη διάσωση του ιστορικού αυτού κτιρίου, το οποίο σήμερα κάθε άλλο αποτελεί μια θλιβερή σκιά του παρελθόντος του. Ένα λεηλατημένο κτίριο-κουφάρι, που κάποτε ήταν δείγμα του μοντερνισμού, μέσα στον ιστό της πόλης που προκαλεί την αποστροφή του βλέμματος του κάθε πολίτη.

Μετά από αρκετούς μήνες, ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο ή το Πανεπιστήμιο και ο Δήμος, αν θέλετε –πάνω απ’ όλα όμως η πόλη- βάζουν τα θεμέλια για τη «συμβολική παρέμβαση». Τον τελευταίο καιρό, οι δύο φορείς έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση μιας πενταμελούς ειδικής επιτροπής (τρία μέλη από το Πανεπιστήμιο και δύο μέλη από τον δήμο Ιωαννιτών), η οποία έχει αναλάβει να καταθέσει πρόταση για την αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου της Δομπόλη. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου, συμμετέχουν μέλη της Αρχιτεκτονικής Σχολής και του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.

Σε πρώτη φάση πάντως, η όποια παρέμβαση θα είναι εικαστικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι το κτίριο δεν ανήκει σε κανέναν από τους δύο φορείς και μια ενδεχόμενη παρέμβαση πάνω στο παλιό Πανεπιστήμιο θα ήταν δύσκολη. Ιδιοκτήτης του συγκροτήματος είναι το υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Ο δήμος Ιωαννιτών ευελπιστεί ότι η όποια πρόταση προκύψει, θα υλοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα του κτιρίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν όταν «ωριμάσει» η πρόταση.

Σήμερα μόνο η παλιά μαρμάρινη επιγραφή «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» θυμίζει ότι εκεί επί τρεις δεκαετίες βρισκόταν το παλιό Πανεπιστήμιο, ότι εκεί έγινε το λεγόμενο «μικρό Πολυτεχνείο» των Ιωαννίνων.

Σε αυτό το κτιριακό συγκρότημα, σχήματος Π, στεγάστηκε κατά το δεύτερο πανεπιστημιακό έτος 1965-66 το Τμήμα Φιλοσοφικής ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πρώτο τμήμα που έγινε στα Γιάννενα. Την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά ακολούθησε στην παλιά Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία. Ακολούθησε το 1966 το Τμήμα Μαθηματικών  και το 1970 ιδρύθηκε το ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το κτιριακό συγκρότημα της Δομπόλη δεν χτίστηκε για να στεγάσει το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο, αλλά για να φιλοξενήσει τεχνικές σχολές. Το Πανεπιστήμιο έμεινε σε αυτόν τον χώρο μέχρι το 1994, όταν και μετακόμισε στις νέες του εγκαταστάσεις στη Δουρούτη.

Όσο για το κτιριακό συγκρότημα της Δομπόλη, στις αρχές του 2000 η τότε κρατική Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε σε μελέτη ανακατασκευής για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών  Τα ευρωπαϊκά κονδύλια όμως έφτασαν τελικά μόνο για το μισό κτιριακό συγκρότημα, όπου σήμερα βρίσκονται η Εφορία και άλλες υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back