Την πρωτοβουλία να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για τον τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Ιωαννιτών για 20+20 χρόνια από την ΕΤΑΔ Α.Ε., παίρνει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα».
Σε πολιτικό επίπεδο, η πρωτοβουλία αυτή είναι η απάντησή της στον «προσχηματικό διάλογο που κάνει η δημοτική αρχή», μια δημοτική αρχή η οποία έχει πάρει επί της ουσίας την απόφασή της: ότι δηλαδή το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη θα μετατραπεί σε Δημαρχείο.
Το σκεπτικό της πρότασης της παράταξης είναι το κτίριο να μεταμορφωθεί σε ένα ζωντανό κύτταρο όλες τις ώρες της ημέρας και όχι να λειτουργεί ως δημόσια υπηρεσία 5 μέρες την εβδομάδα και για ένα 8ωρο. Η παράταξη προτείνει καταρχάς τη μεταφορά του ΔΗΠΕΘΙ μαζί με το βεστιάριο και τους διοικητικούς τους χώρου και της Δημοτικής Πινακοθήκης. «Η ανάγκη της πόλης για έναν θεατρικό χώρο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές είναι αδιαμφισβήτητη» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της παράταξης Λένα Σιόντη, η οποία παρουσίασε την πρόταση.
Η Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία σήμερα στεγάζεται σε έναν μικρό χώρο, στην οικία Πυρσινέλλα, αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της πρότασης, με την παράταξη να προτείνει και την αξιοποίηση του υπαίθριου και ημιυπαίθριου χώρου ως γλυπτοθήκης. Η πρόταση περιλαμβάνει και την πρόβλεψη ενός χώρου εστίασης με θέα.
Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι οι συνέργειες με άλλους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η δημιουργία antennas (μικρά αντιπροσωπευτικά κύτταρα κεντρικών εγκαταστάσεων) των τεσσάρων Μουσείων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τυπογραφίας, Εκμαγείων, Ιατρικής και Λαογραφίας) και χώρου εκθέσεων.
Σε συνεργασία με τα επιμελητήρια κι άλλους επιστημονικούς φορείς, η στέγαση ενός διαδραστικού μουσείου με εκπαιδευτικά προγράμματα και σε συνεργασία με τα μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού η δημιουργία επίσης antennas, συνοδεία πωλητηρίων. Η πρόταση περιλαμβάνει και τη δημιουργία διαφόρων εκθετηρίων και χώρων εργαστηρίων και σεμιναρίου με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και επαγγελματικών ομάδων.
«Η πρότασή μας ως προς τις νέες χρήσεις κινείται σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο μικτών χρήσεων, mixed use σύμφωνα με την πολεοδομική ορολογία, με αξιοποίηση του κτιρίου ως ενός πυκνωτή δραστηριοτήτων, που θα απευθύνεται σε τοπικό, αλλά και υπερτοπικό κοινό, εξασφαλίζοντας τη δυναμική ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης. Η κεντρική ιδέα αντιμετωπίζει το κτίριο του Παλιού Πανεπιστημίου ως έναν χώρο συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης του πολιτισμού με την εκπαίδευση, έναν πυρήνα καινοτομίας και δημιουργικής ιστορικής εξέλιξης» ανέφερε η κα Σιόντη.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια: Η πρόταση της παράταξης θίγει και το ζήτημα της αρχικής μορφής του κτιρίου, που είχε χαρακτηριστικά μοντερνισμού. Μέσα στα χρόνια έγιναν προσθήκες στο κτιριακό συγκρότημα. «Η επιλεκτική διατήρηση τμημάτων του κτιρίου, σε μια κατεύθυνση ανάδειξης της αρχικής ογκοπλασίας, αφαιρώντας όγκους που προστέθηκαν μεταγενέστερα στο κτίριο, θα μπορούσε να συμβάλλει στην οικονομικότερη υλοποίηση των επεμβάσεων από άποψη στατικής επάρκειας» είπε η κα Σιόντη.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό εργαλείο θα πρέπει να είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, όπως ειπώθηκε.
Όλη η πρόταση εδώ.
Ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του δεν διεκδικεί την παντογνωσία, αλλά εκτίμησε ότι απαιτείται ένας διάλογος. Είπε δε ότι η παράταξή του είναι ανοιχτή και στο ενδεχόμενο στέγασης Δημαρχείου στο κτίριο της οδού Δομπόλη, «αρκεί η δημοτική αρχή να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση-προμελέτη για το αν επιτυγχάνεται η στέγαση όλων των υπηρεσιών του Δήμου και αν διασφαλίζονται η ομαλή κυκλοφορία και η στάθμευση των αυτοκινήτων». Επεσήμανε δε, ερωτώμενος σχετικά με τους όρους της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της ΕΤΑΔ, εκτίμησε ότι, αν ενδεχομένως υπάρχει ζήτημα, θα υπάρξει μια ευελιξία εφόσον ο Δήμος Ιωαννιτών καταθέσει σχετικό αίτημα.
Παράλληλα, άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τη μετεγκατάσταση του Δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ. Κι αυτό με αφορμή την «ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση», όπως τη χαρακτήρισε η δημοτική αρχή, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη σύσκεψη των επικεφαλής και των εκπροσώπων παρατάξεων. Η πρόταση αυτή της δημοτικής αρχής, που καταλήγει στη στέγαση του Δημαρχείου στο παλιό Πανεπιστήμιο, κάνει αναφορά στο ότι το ΚΕΠΑΒΙ είναι η ιδανική λύση για τη στέγαση του Δημαρχείου. Ωστόσο, η δημοτική αρχή επικαλείται την «αντιδικία» με τη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ και την άρνησή της για μεταστέγαση του Δημαρχείου.
Νέα συζήτηση με ΚΕΠΑΒΙ
«Η παράταξή μας δικαιώνεται από την επιλογή της να προτείνει το κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ ως λύση για τη στέγαση του Δημαρχείου. Αυτό καταδεικνύεται και από την εισήγηση που κατέθεσε η δημοτική αρχή στη σύσκεψη που συγκάλεσε» είπε ο κ. Μπέγκας.
Ζήτησε δε την επανεκκίνηση της συζήτησης με τους μετόχους του ΚΕΠΑΒΙ, ξεκινώντας με τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα ενισχύσει τη θέση του Δήμου στη διαπραγμάτευση με τη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ. Σε αυτό το σημείο επέρριψε ευθύνες και στη στάση του Νίκου Γκόντα, που δυναμίτισε το κλίμα συζήτησης μεταξύ δημοτικής αρχής και ΚΕΠΑΒΙ.
Την κριτική του στη δημοτική αρχή έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λιόντος, ο οποίος εκπροσώπησε την παράταξη στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας.
«Στον βωμό της βιασύνης και του ‘σφιχτού’ χρονοδιαγράμματος η δημοτική αρχή είναι παγιδευμένη στο ότι πήρε ένα κτίριο και στην ανάγκη να το αξιοποιήσει για να μην της μείνει στα χέρια, οδηγείται σε λάθος επιλογές τις οποίες θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές», κατέληξε.