ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παίζουμε καθυστερήσεις τον COVID-19

Εικόνα του άρθρου Παίζουμε καθυστερήσεις τον COVID-19
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2020, 21:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το περιφερειακό συμβούλιο ενημέρωσε η Σταυρούλα Τσιάρα, περιφερειακή σύμβουλος της πλειοψηφίας και γιατρός, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, για τον ιό COVID-19, η οποία τόνισε ότι μέχρι στιγμής, έχει περιοριστεί αρκετά η διάδοση, αλλά είμαστε στην πρώτη φάση ακόμα.

Η δεύτερη είναι ότι… θα νοσήσουμε (ένα σημαντικό κομμάτι τουλάχιστον). Η κα Τσιάρα είπε ότι «αργά ή γρήγορα θα διαδοθεί ο ιός, δεν υπάρχει θέμα» και συμπλήρωσε ότι με τα μέτρα, τις οδηγίες προφύλαξης και όσα συνιστώνται από τους φορείς, γίνεται προσπάθεια «να καθυστερήσουμε για να περάσει η περίοδος της εποχικής γρίπης που πιέζει έτσι και αλλιώς το σύστημα τώρα».

Συμπλήρωσε πάντως ότι μέχρι τώρα έχει περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, δεν υπάρχει ενδογενής μετάδοση (και τα εννιά κρούσματα έχουν έρθει εκτός χώρας) και ότι χάρη στα μέτρα προφύλαξης έχει περιοριστεί και η εξάπλωση της εποχικής γρίπης.

Είμαστε στην κάθοδο της γρίπης και αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στα συντηρητικά μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι περιμένουμε όμως; «Να καλυτερεύσει ο καιρός. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα τον επηρεάσει τον καθαυτό ιό, είναι ένας νέος ιός, αλλά με την καλυτέρευση του καιρού θα σταματήσει ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους» τόνισε η κα Τσιάρα.

Τόνισε επίσης ότι καλώς έκλεισαν κάποια σχολεία, κακώς ο κόσμος επέμεινε να πάει στην Πάτρα για το (αναβληθέν τυπικά) καρναβάλι και εκτίμησε ότι, αν και όταν ο ιός εξαπλωθεί, ένα 5% θα πρέπει να νοσηλευτεί. Κοινώς, ότι ακόμα και οι περισσότεροι από όσους -ες νοσήσουν, θα τον περάσουν κατ’ οίκον.

Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει τη μεταφορά των δειγμάτων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ενδέχεται τις επόμενες μέρες, δείγματα να μεταφέρονται για εξέταση και στη Θεσσαλονίκη.

Η Μαργαρίτα Κιτσανού, γιατρός και αυτή στο Πανεπιστημιακό, τόνισε μια άλλη πτυχή, ότι και πάλι το σύστημα επαφίεται  στον πατριωτισμό των ήδη εξαντλημένων γιατρών και υγειονομικού και ότι το νοσοκομείο χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη και από την Περιφέρεια.

Ο επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρήστος  Ματσίρας τόνισε ότι ένα νέο δεδομένο είναι πως ο ιός μπορεί να παρουσιαστεί και 28 μέρες μετά την επαφή, όχι μόνο μετά τις 14. Είπε επίσης ότι τα μέτρα ελέγχου από την Ιταλία είναι πλημμελή (αναφερόμενος στην Ηγουμενίτσα και πρόσθεσε ότι «θα τα ξαναπούμε σε ένα μήνα», προειδοποιώντας πάντως ότι «σε ένα μήνα η εικόνα θα είναι με ασθένεια».

Ο Δημήτρης Δημητρίου (Ήπειρος Όλον) απεύθυνε την ερώτηση «Είμαστε εναντίον του καρναβαλιού αλλά υπέρ των ημερίδων, των αγώνων μπάσκετ κ.λπ;».

Η κα Τσιάρα απάντησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι απαγορευτικά όλα αυτά (προσθέτοντας όμως ότι προσωπικά, δεν θα πήγαινε σε τέτοια εκδήλωση), αλλά αν προκύψει κάτι διαφορετικό, θα υπάρξουν μέτρα.

Είπε εν τέλει ότι το γενικό πρόσταγμα το έχει ο ΕΟΔΥ.

 Η κουβέντα είχε και διάφορες γαργαλιστικές καμπές, όπως για παράδειγμα όταν ο περιφερειάρχης προσπάθησε να "εκλαϊκεύσει" τη συζήτηση, λέγοντας ότι αφενός οι υπηρεσίες κάνουν ο,τιπροβλεπεται, αλλά αφετέρου ο ιός είναι παρών και ότι, για παράδειγμα, "στην Πάτρα ήταν ο ένας πάνω στον άλλο", καθώς επίσης και με τη νουθεσία να μην ξεχωριζονται οι καταστάσεις με τη μέθοδο "το ένα παιδί καλό, το άλλο..." χρησιμοποιώντας έκφραση για την οποία ζήτησε συγγνώμη από το συμβούλιο.  

 Ο κ. Ζάψας είπε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια διαχείρισης και αντιμετώπισης, ενώ ο κ. Δημητρίου, ότι το ζητούμενο είναι η ηρεμία και να «μη χάσουν την καθημερινότητά τους οι πολίτες».

Ο κ. Πρέντζας, ο οποίος είναι υγειονομικός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη φάση 1», αλλά ο ιός είναι «ανάμεσά μας».

Τόνισε ότι η μονάδα λοιμωδών χρειάζεται προσωπικό που δεν υπάρχει,  σε όλες τις «γραμμές» αντιμετώπισης και νοσηλείας και είπε ότι μέτρα προστασίας χρειάζονται σε ευρεία φάση, για να μη νοσήσει το προσωπικό.  Περιέγραψε μια οριακή κατάσταση σε ό,τι αφορά το υλικό που δεν υπάρχει. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπάρχει αύξηση πιστώσεων και ότι το υλικό που υπάρχει,  είναι συγκεκριμένης επάρκειας, καθώς είναι μιας χρήσης.

"Όλη η επιστημοσύνη του κόσμου, χωρίς πόρους, χρηματοδότηση και προσωπικό, δεν επαρκεί" τόνισε ο κ. Πρέντζας.

Ο κ. Ζήκος στάθηκε και αυτός στην έλλειψη προσωπικού και υλικού. Ο κ. Νουτσόπουλος από την πλευρά του, είπε "ψυχραιμία, γρίπη είναι θα περάσει". Τέλος, ο κ. Αναγνώστου τόνισε την ανάγκη συντονισμού και "ό,τι μας πούνε οι γιατροί".

Τέλος, ο περιφερειάρχης είπε ότι η κοινή γραμμή καθορίζεται από το υπουργείο και το ΚΕΕΛΠΝΟ, "όπως αυτό λέγεται πλέον" (σ.σ. ΕΟΔΥ). Πρόσθεσε ότι "κάναμε ο,τι μας ζητήθηκε".  Επίσης, σε αφοπλιστικό τόνο, είπε "εγώ είμαι υψηλού κινδύνου. Βλέπω τόσα άτομα κάθε μέρα. Αλλά παίρνω τα μέτρα μου".


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back