Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παίρνοντας τα βουνά… με το σωστό τρόπο

Εικόνα του άρθρου Παίρνοντας τα βουνά… με το σωστό τρόπο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2017, 13:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πρεμιέρα» έκανε το Epirus Trail στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών και την 3η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Πιστοποιημένων Μονοπατιών, που έγιναν στη Βυτίνα και τη Δημητσάνα αντίστοιχα , από τη «Μαίναλον ΚοινΣεΠ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Γορτυνίας. Είναι η πρώτη, πλην των τυπικών-υπηρεσιακών, παρουσίαση που γίνεται στην Ελλάδα, ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου που «σπερματικά» υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό.

Το Epirus Trail με μήκος 370 χλμ., είναι το μεγαλύτερο μονοπάτι που κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα. Στόχος είναι η ενίσχυση αφενός, του «εναλλακτικού τουρισμού» στην Ήπειρο, αφετέρου να εξασφαλιστούν οι πιστοποιήσεις και προϋποθέσεις για τους πεζοπόρους-επισκέπτες. Στο βασικό μονοπάτι θα συνδέονται δευτερεύοντα μονοπάτια, αποτελώντας στο σύνολό τους ένα ενιαίο και λειτουργικό δίκτυο μονοπατιών. Πρόκειται για μονοπάτι, η χάραξη του οποίου έχει γίνει στο παρελθόν, με αρκετά μέρη του όμως να έχουν καταστραφεί. Το μονοπάτι χωρίζεται σε τρία σκέλη: Κόνιτσα-Γράμμος-Σμόλικας-Αώος-Μέτσοβο, Τύμφη-Ζαγόρι-Μέτσοβο, Μέτσοβο-Περιστέρι-Τζουμέρκα. Θα καλύπτει δηλαδή το νομό Ιωαννίνων και εν μέρει το νομό Άρτας.

Στις συναντήσεις παρουσιάστηκαν τα τρία ήδη πιστοποιημένα μονοπάτια (Μαινάλου, Μετσόβου, Άνδρου), τα τέσσερα υπό πιστοποίηση (Ηπείρου, Ξάνθης, Σκιάθου και Χίου) καθώς και άλλα δέκα από την ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα.

Η σημασία της πιστοποίησης είναι κομβική, καθώς οι παραβρισκόμενοι συνέτειναν στο ότι πρέπει να εφαρμοστούν κανονισμοί που προκύπτουν από την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων, όπως η πιστοποίηση των μονοπατιών, ενώ απαραίτητη είναι η προσθήκη ποιοτικών χαρακτηριστικών σε αυτά, εκτός των καθαρά φυσιολατρικών,  όπως είναι τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία.  Παράλληλα, θεωρήθηκε αναγκαία η δημιουργία δικτύου που να συνδέει τις προσπάθειες όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, δια των εκπροσώπων του υπογράμμισε ότι πρέπει να εναρμονιστεί το θεσμικό πλαίσιο στις σύγχρονες απαιτήσεις και εξελίξεις. Την παρουσίαση του Epirus Trailέκαναν οι  Ηλίας Γκαρτζονίκας (Τμήμα Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου) και Χαρητάκης Παπαϊωάννου (Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε).

Περισσότερες  πληροφορίες  στο  www.epirustrail.gr  

Εφαρμογή για κινητά android, εδώ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back