Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παίρνει μπρος το αποχετευτικό

Εικόνα του άρθρου Παίρνει μπρος το αποχετευτικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2018, 15:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν και με αρκετή καθυστέρηση, το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», συνολικού προϋπολογισμού 36,3 εκατ. ευρώ, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Η «ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων» βίωσε τον προηγούμενο χρόνο μια μεγάλη περιπέτεια, όσον αφορά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Κι όλα αυτά την ώρα που οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Το μεγάλο λοιπόν αυτό έργο χωρίζεται σε δύο σημαντικά υποέργα: Στην κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων και στην επέκταση και αναβάθμιση του παλιού βιολογικού καθαρισμού. Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε σήμερα ότι το πρώτο από τα δύο αυτά έργα έχει προσωρινό ανάδοχο. Ο σχετικός διαγωνισμός της παρέμβασης, με προϋπολογισμό 19,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), είχε γίνει στις 25 Οκτωβρίου. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, στη σημερινή πρωινή της συνεδρίαση, ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού. Όσον αφορά το δεύτερο έργο, η ΔΕΥΑΙ αναμένει εξελίξεις (το έργο «κόλλησε» μεταξύ άλλων και σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας).

«Η υλοποίηση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ αποτελεί μια ουσιαστική ανταπόδοση -με έργα κι όχι με λόγια- της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι Γιαννιώτες στη δημοτική αρχή. Μιλάμε για μια παρέμβαση-ορόσημο για την πόλη κι ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Μια παρέμβαση που την είχαμε σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα μας και γι’ αυτό την έθεσα και στις δύο συναντήσεις μου στα Γιάννενα με τον πρωθυπουργό. Σήμερα ξεκινάει η πρώτη φάση του έργου με το δίκτυο αποχέτευσης ενώ είμαστε πολύ κοντά, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο να έχουμε ανάλογες εξελίξεις και σε ό,τι αφορά την επέκταση-αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Το έργο αφορά συγκεκριμένα την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων σε Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη και Κάτω Νεοχωρόπουλο και έξι αντλιοστασίων. Τα ακάθαρτα θα μεταφέρονται στην υφιστάμενη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, η οποία θα επεκταθεί κατάλληλα για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών. Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι περίπου 55.330 μ. και των καταθλιπτικών αγωγών 6.570 μ. Τέλος, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή 3.750 ιδιωτικών συνδέσεων, η οποία είναι μη επιλέξιμη δαπάνη και θα καλυφθεί από τη ΔΕΥΑΙ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back