Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

«Παιδονομία» για τέκνα συλληφθέντων;

Εικόνα του άρθρου «Παιδονομία» για τέκνα συλληφθέντων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2021, 16:55
ΕΛΛΑΔΑ

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη και εν τη γενέσει της προβληματική ρύθμιση, φαίνεται ότι προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, προωθείται η ανάθεση ανήλικων τέκνων συλληφθέντων ή φυλακισθέντων στην ΕΛΑΣ, μέχρι να βρεθεί ο υπεύθυνος για τα παιδιά.

Η εκχώρηση άλλης μιας αρμοδιότητας στην αστυνομία, ουσιαστικά καταργεί το ρόλο των κοινωνικών υπηρεσιών και συνεχίζει την προβληματική «ανάμιξη» εξουσιών, από εκεί που ξεκίνησε η κυβέρνηση, όταν έδωσε την εποπτεία των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, από το Δικαιοσύνης στο οποίο υπάγονταν.

Η «αστυνομικοποίηση» όλων των δραστηριοτήτων και η μη διάκριση εξουσιών, περνάει τώρα στην, έστω προσωρινή κηδεμονία παιδιών.

Η κα Μιχαηλίδου είπε στην ΕΡΤ:

«Έχουμε συνεννοηθεί αρχικά με την ΕΛ.ΑΣ., έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. και να μην είναι στην κρίση του κάθε αστυνομικού, να υπάρχει η θεσμική και οριζόντια υποχρέωση για κάθε σύλληψη, για κάθε προφυλάκιση και μετά για κάθε εκτέλεση ποινής. Η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονέα».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ποιος νοσηρός εγκέφαλος θεωρεί ότι η προστασία των ανήλικων παιδιών είναι θέμα που πρέπει να χειρίζεται η αστυνομία και όχι όπως μέχρι τώρα οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι εισαγγελείς ανηλίκων; Μήπως είναι καιρός να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών; Μήπως πρέπει να συσταθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των Πρωτοδικείων που προβλέπονται από τον 2447/96 αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ;».

Σημειώνεται ότι η προστασία των παιδιών υπάγεται απόλυτα και αποκλειστικά στον γονέα, μέχρι να αφαιρεθεί με απόφαση αρμοδίου δικαστηρίου, εκτός των περιπτώσεων εισαγγελικών παρεμβάσεων, σε έκτακτες περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back