ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Τα τρία σενάρια για τις τιμές πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου Παγκόσμια Τράπεζα: Τα τρία σενάρια για τις τιμές πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2023, 14:25
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε «αχαρτογράφητα νερά» εάν η βία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διευρυνθεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η επίθεση κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς και η επακόλουθη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχουν εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προσομοιώνει τρία σενάρια για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σε περίπτωση μικρής, μεσαίας ή μεγάλης διαταραχής.

Το σενάριο της «μικρής διαταραχής» προβλέπει ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες εάν η σύγκρουση δεν διευρυνθεί, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να μειωθούν από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 90 δολαρίων το βαρέλι σε 81 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το δεύτερο σενάριο μιας «μέτριας διαταραχής» -που ισοδυναμεί με τις διαταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ- η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου περίπου 100 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως θα μειωνόταν κατά 3 έως 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο ενδεχομένως κατά 35%.

Το σενάριο της «μεγάλης διαταραχής» -συγκρίσιμο με το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου του 1973 η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωνόταν κατά 6 έως 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν από 56% έως 75%, ή σε 140 έως 157 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την έκθεση.

Συνολικά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 6% από την έναρξη της σύγκρουσης, ενώ ο χρυσός, ένα «ασφαλές» καταφύγιο σε καιρούς συγκρούσεων έχει αυξηθεί περίπου 8%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Με πληροφορίες από ΑΡ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back