Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Π. Σκουρλέτης: 27 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες

Εικόνα του άρθρου Π. Σκουρλέτης: 27 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017, 03:39
ΕΛΛΑΔΑ

Το ποσό των 27 εκατ. ευρώ μέχρι τέλους του 2017, υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, να διαθέσει στις Περιφέρειες για επενδυτικούς ΚΑΠ (αφορά δαπάνες όπως για συντηρήσεις δρόμων και ηλεκτροφωτισμό) κατά τη συνάντησή του σήμερα με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Ωστόσο οι Περιφέρειες ζητάνε επιπλέον χρηματοδότηση «τουλάχιστον άλλα 40 εκατομμύρια για να φθάσουμε στο σημείο να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες στο σύνολό τους», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό. 

Οι περιφερειάρχες θέλουν τον διπλασιασμό των πόρων για λειτουργικές δαπάνες καθώς «μας εκχωρούν διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς τους αναλογούντες ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας, εποπτεία των ΟΕΒ, ελέγχους περιβάλλοντος, δαπάνες πολιτικής προστασίας», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Επίσης με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, συμφωνήθηκε ο ορισμός ομάδας εργασίας μεταξύ ΕΝΠΕ και υπουργείου, η οποία άμεσα θα καταγράψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και προϋποθέσεις, οι οποίες εμποδίζουν υπέρμετρα την υλοποίηση έργων και προμηθειών από τις Περιφέρειες, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις, στασιμότητα πόρων και αναποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα συναρμόδια υπουργεία και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 


Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε επίσης η κυοφορούμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «συμφωνήσαμε, καθώς θα διαμορφώνεται το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’, να ανταλλάσσουμε απόψεις». 

Ο Κώστα Αγοραστός μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης «ότι δεν θα αιφνιδιάσουν τις Περιφέρειες και τους Δήμους, αλλά θα υπάρχει εύλογος χρόνος για συζήτηση. Εμείς θέσαμε ως όρο την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Περιφερειών, ενώ επαναλάβαμε την κεντρική θέση της ΕΝΠΕ, την οποία, όπως γνωρίζετε, έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο εδώ και καιρό, για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. 

Ο υπουργός ανέλαβε ενώπιόν μας την πολιτική δέσμευση για αποσυναρμολόγηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους, εκτός αυτών που προβλέπονται συνταγματικά να ασκούνται από το κεντρικό κράτος, μαζί με το προσωπικό στις Περιφέρειες. Στο Υπουργείο γίνεται ήδη η σχετική προεργασία με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών.

Από εκεί και πέρα αναμένουμε  τις θέσεις του υπουργείου συνολικά για τη μεταρρύθμιση του ‘Καλλικράτη’ και θα τοποθετηθούμε».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back