ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα πρόγραμμα έργων που «θέλει να είναι ειλικρινές»

Εικόνα του άρθρου Ένα πρόγραμμα έργων που «θέλει να είναι ειλικρινές»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2018, 00:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τα αναμενόμενα από πλευράς δημοτικής αρχής, καθώς και τα… επίσης αναμενόμενα από πλευράς αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.

Η δημοτική αρχή δέχθηκε, χαλαρή είναι αλήθεια, κριτική, σχετικά με το αν το πρόγραμμα έργων έχει έργα που δεν υπάρχουν ή έργα που έχουν αναφερθεί ξανά κ.λπ. Πέρα όμως από τις επιμέρους επισημάνσεις, κυρίως για λεπτομέρειες του προγράμματος και του τρόπου με τον οποίο γίνεται η εισήγηση, το πρόγραμμα έργων είναι μια διαχειριστική κατάσταση βασικά και όχι (μόνο) ένα «εγχειρίδιο» πραγμάτων που θα γίνουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.  

Ο εισηγητής Γιάννης Λιόντος, αρμόδιος αντιδήμαρχος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αναφέρεται κυρίως στο τελευταίο κομμάτι του πενταετούς σχεδιασμού. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο χρόνος υλοποίησης που αυξήθηκε, αλλά με κέρδος στη διαφάνεια από τις ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις. Τόνισε επίσης πως «καλούμαστε να εγκρίνουμε ένα μικρό πρόγραμμα, μόλις 3.390.000 ευρώ, αφού προλάβαμε να εκτελέσουμε έργο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εντός χρονοδιαγράμματος, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

Ο έτερος αντιδήμαρχος που τοποθετήθηκε, ο Θανάσης Μανταλόβας, έδωσε και έναν πιο απολογιστικό τόνο καθώς είπε ότι μάλλον είναι η τελευταία φορά που συμμετέχει σε συζήτηση για τεχνικό πρόγραμμα (καθώς σκοπεύει να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή). Είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε πολλές αδυναμίες, αλλά και πολλές ευκαιρίες» και πως αρκετές περιοχές έχουν ελλείψεις βασικών υποδομών. Πρόσθεσε ότι «δεν παραστράτησε ούτε ένα ευρώ από την εισφορά σε χρήμα», εννοώντας ότι τα χρήματα των πολιτών επέστρεψαν σε αυτούς και ότι τα επόμενα έργα, κατευθύνονται σε αυτές τις περιοχές που τα χρειάζονται περισσότερο.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, τόνισε: «Θα στηρίξουμε για άλλη μια φορά, έστω και αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένουν οι πολίτες». Ο Λάζαρος Νάτσης παρατήρησε ότι «είναι μια συζήτηση καλύτερη από την περσινή» και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως ο «Φιλόδημος» που «χρηματοδοτεί έργα που δεν χρηματοδοτούνται πλέον από τεχνικά προγράμματα.

Ο Άρης Μπαρτζώκας διεκδίκησε για τον εαυτό του τον τίτλο του «μοναδικού αντιπολιτευόμενου». Οι παρατηρήσεις του ήταν είτε γενικόλογες, είτε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή «παραπλανά» για το μέγεθος του τεχνικου προγράμματος. Ο Βασίλης Καφαράκης τέλος (ΔΡΑΣΥ), είπε μεταξύ άλλων: «Πόσο επηρεάζει τη ζωή των δημοτών αυτό το πράγμα; Εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη να ζουν σε πιο ανθρώπινη πόλη» σχετικά με το πρόγραμμα και κάλεσε τον Δήμο να «μην υπακούσει σε Κλεισθένη και Καλλικράτη.

Ο Τάκης Τασιούλας (Λαϊκή Συσπείρωση) απουσίαζε, αλλά η παράταξη είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωση πιο νωρίς από τη συνεδρίαση: «Προφανώς καλά είναι τα πάρκα και οι πλατείες, αλλά και με το πρόσφατο παράδειγμα της πλατείας Πάργης, η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι αναπλάθει κοινόχρηστους χώρους για να στρωθούν τραπεζοκαθίσματα κι όχι για τους κατοίκους των Ιωαννίνων» αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Βεβαίως και η κρατική χρηματοδότηση ‘ευνοεί’ τα έργα που προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη, αλλά δεν βλέπουμε και κανέναν από τη δημοτική αρχή να παραπονιέται. Υλοποιούν μέχρι κεραίας, γιατί συμφωνούν, με την πολιτική που προωθεί έργα με γνώμονα την αναλογία κόστους-οφέλους κι όχι τις λαϊκές ανάγκες».



ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 2019

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

1

Αναβάθμιση υποδομών στην ΔΕ Παμβώτιδας  (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ)

450.000,00 

2

Τεχνικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στις Δημοτική Ενότητα  Μπιζανίου (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ)

400.000,00 

3

Κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων  (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ)

250.000,00 

4

Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στον εσωτερικό ιστό της Ανατολής (περιοχή Μαγκλαραϊικα) (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ)

350.000,00 

5

Αναβάθμιση κεντρικής πλατείας στο ΔΔ Μαρμάρων (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ)

250.000,00 

6

Αναβάθμιση αθλητικών χώρων για την ασφαλή χρήση τους (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ)

200.000,00 

7

Εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου αρμοδιότητας Δήμου Ιωαννιτών - Β' Φάση Οδού Πανεπιστημίου και καθέτων σε αυτή (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ)

500.000,00 

8

Κατασκευή νέου κόμβου στη διασταύρωση των οδών Μακαρίου και Βογιάνου (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ)

400.000,00 

9

Ανάπλαση & κατασκευή χώρου αθλοπαιδιών ( γήπεδο 5χ5) στο ΔΔ Κουτσελιού (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ)

200.000,00 

10

Προστασία - ανάδειξη και διαμόρφωση σε χώρο δασικής αναψυχής του δασυλίου Γορίτσας (Ζευγάρια) (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ)

100.000,00 

11

Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρων στην περιοχή Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος και Αγίας Αικατερίνης (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ)

100.000,00 

12

Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής, στο πλαίσιο υλοποιήσης του ΣΒΑΚ (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ)

40.000,00 

13

Υγρομόνωση - Θερμομόνωση οροφής και αναγκαίες βελτιιώσεις κτηρίου Πνευματικού Κέντρου.(ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ.ΔΑΠΑΝΩΝ)

150.000,00 

14

Κατασκευή έργων υποδομής σε περιοχές των επεκτάσεων της ΔΕ Ιωαννίνων 2018-2019(Καρδαμίτσια - Νέα Ζωή - Λασπότοπος - Βοτανικός ) / Γ' ΦΑΣΗ (ΕΙΣΦΟΡΑ)

400.000,00 

15

Σήμανση οδικού δικτύου (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔ. ΔΑΠΑΝΩΝ)

100.000,00 


ΣΥΝΟΛΟ 

3.890.000,00  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3