Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ούτε ίχνος αυτοκριτικής…»

Εικόνα του άρθρου «Ούτε ίχνος αυτοκριτικής…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2018, 21:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για «υποκριτική στάση» στο θέμα της προστασίας της λίμνης κατηγορεί την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, ο οποίος ζητά την άμεση θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την Παμβώτιδα. Ένα Προεδρικό Διάταγμα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια. 

Η μετά από αρκετό καιρό παρέμβαση του συλλόγου έρχεται με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις περί αναγκαιότητας ίδρυσης Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, που συνδέεται με τις επιτρεπόμενες χρήσεις των υδάτων και τις όποιες παρεμβάσεις στην παραλίμνια περιοχή. 

«Το να μιλάνε λοιπόν οι φορείς αυτοδιοίκησης περί προστασίας της λίμνης και να εξαγγέλλουν μέτρα, όπως το Λιμναίο Ταμείο ή σχέδια ανάπλασης κ.λπ., είναι άκρως υποκριτικό, όσο δεν απαιτούν τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της χωρίς εκπτώσεις. Είναι υποκριτικό διότι αυτοί οι ίδιοι προτείνουν, επί του σχεδίου Π.Δ. τον περιορισμό της προστατευόμενης περιοχής από τα 300 στα 100 μέτρα καθώς και τη μετατροπή της παραλίμνιας ζώνης της πόλης σε περιοχή δόμησης» τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο σύλλογος τούς καταλογίζει επίσης ότι δεν έχουν λάβει υπόψη τους τα μέτρα που έχουν προταθεί στο διαχειριστικό σχέδιο λίμνης Παμβώτιδας (2004), που αποτελεί επί της ουσίας την πιο ουσιαστική επιστημονική πρόταση για την εξυγίανση του οικοσυστήματος. «Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης για το πώς πολιτεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και για τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν οι αποφάσεις τους στο ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης όπως η οριοθέτηση αυτής πάνω στα αναχώματα», τονίζει ο σύλλογος. 

Ο σύλλογος, αφού επαναλαμβάνει ως κρίσιμο ζήτημα για τη λίμνη την ύπαρξη των αναχωμάτων σε Ανατολή-Κατσικά και Αμφιθέα, ξεκαθαρίζει ότι η έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου προστασίας, η απουσία δηλαδή του Π.Δ., «έχει ως αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται ιδιωτικά και μικροπολιτικά συμφέροντα εις βάρος του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας». 

Όσο για τις όποιες οικονομικές ευκαιρίες βλέπει κανείς στην Παμβώτιδα, «αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με την έντονη δυσοσμία που θα αναδύεται από τον ‘βούρκο’ εις τον οποίον θα έχει μετατραπεί η λίμνη», όπως αναφέρει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3