Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης από την κατάρρευση του φράγματος

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης από την κατάρρευση του φράγματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2023, 14:52
ΚΟΣΜΟΣ

Περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία ήταν κάτω από το νερό την Πέμπτη μετά την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ο Ολεκσάντρ Προκούντιν δήλωσε ότι το 68% της πλημμυρισμένης περιοχής βρισκόταν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. Το «μέσο επίπεδο των πλημμυρών» στην περιοχή της Χερσώνας το πρωί της Πέμπτης ήταν 5,61 μέτρα, είπε.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε το ρήγμα στο φράγμα, το οποίο είχε ήδη υποστεί ζημιές στον πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία ελέγχει τη δυτική όχθη του ποταμού και την πόλη Χερσώνα, κατηγόρησε τις δυνάμεις της Μόσχας ότι ανατίναξαν την εγκατάσταση. Αντίθετα η Ρωσία, η οποία ελέγχει την ανατολική όχθη για περίπου τα τελευταία 300 χιλιόμετρα πριν ο ποταμός φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα, κατηγορεί το Κίεβο.

Το φράγμα που λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 επί Σοβιετικής Ένωσης και ο σχετικός υδροηλεκτρικός σταθμός βρίσκονται περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Χερσώνας και παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, αρδευτικό και πόσιμο νερό σε ένα μεγάλο τμήμα της νότιας Ουκρανίας και των κατοίκων της.

Οι Αρχές και τα σωστικά συνεργεία και στις δύο πλευρές ενίσχυσαν τις προσπάθειες την Τετάρτη για να τραβήξουν τους πολιορκημένους κατοίκους σε υψηλότερα και πιο ξηρά εδάφη. Εθελοντές στην πόλη Χερσώνα κινούνταν με φουσκωτά μηχανοκίνητα σκάφη για να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος ή να μαζέψουν αντικείμενα που είχαν αφήσει πίσω μια μέρα πριν.

Περίπου 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και από τις δύο πλευρές του ποταμού και η στάθμη των υδάτων συνέχιζε να αυξάνεται, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο διορισμένος από τη Μόσχα περιφερειακός κυβερνήτης Βλαντιμίρ Σάλντο είπε ότι 22.000 με 40.000 άνθρωποι παραμένουν στις πλημμυρισμένες περιοχές. Η αναπληρώτριά του, Τατιάνα Κούζμιτς είπε ότι 1.274 άτομα έχουν απομακρυνθεί και ότι η απόκριση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έγραψε στο Telegram ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν είχαν κανονική πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Οι προσπάθειες εκκένωσης στις κατεχόμενες περιοχές είχαν «αποτύχει εντελώς», έγραψε, και το Κίεβο θα έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη.

Οι ουκρανικές Αρχές προέτρεψαν τους ντόπιους να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό και να αποφεύγουν να τρώνε ψάρια από το ποτάμι.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν για περιβαλλοντική καταστροφή για την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα. Τα ναρκοπέδια πλημμύρισαν, αυξάνοντας την προοπτική ότι τα εκρηκτικά θα μπορούσαν να μετακινηθούν.


Ο Βλ. Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την Ουκρανία στα πρώτα του σχόλια για το περιστατικό. Είπε ότι επρόκειτο για μια «βάρβαρη ενέργεια» που «οδήγησε σε μια μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή», ανέφερε ένας λογαριασμός του Κρεμλίνου.

Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού σταθεροποιήθηκαν χθες Τετάρτη, αφού αυξήθηκαν απότομα μια ημέρα νωρίτερα, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να στέλνει τις προμήθειες σιτηρών της σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται με την πείνα και τις υψηλές τιμές των τροφίμων.

Με πληροφορίες από ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back