Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες για την ανατίναξη φράγματος

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες για την ανατίναξη φράγματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2023, 12:34
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν ένα μεγάλο φράγμα και έναν υδροηλεκτρικό σταθμό σε ένα τμήμα της νότιας Ουκρανίας που ελέγχει η Ρωσία, διατάσσοντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, φοβούμενοι μαζικές πλημμύρες.

Ρώσοι αξιωματούχοι αντέτειναν ότι το φράγμα υπέστη ζημιές από ουκρανικά στρατιωτικά πλήγματα στην αμφισβητούμενη περιοχή.

Ο ουκρανικός φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικών εγκαταστάσεων Energoatom ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Telegram ότι η ανατίναξη του φράγματος «θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι «ελεγχόμενη».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ έγραψε στο Twitter ότι οι εμπειρογνώμονές του παρακολουθούν στενά την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που βρίσκεται στα ανάντη και ότι δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας» στην εγκατάσταση.

Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας για τις Περιβαλλοντικές Συνέπειες του Πολέμου στην Ουκρανία, μια ολική κατάρρευση του φράγματος θα παρέσυρε μεγάλο μέρος της αριστερής όχθης και μια σοβαρή πτώση του ταμιευτήρα έχει τη δυνατότητα να στερήσει από τον πυρηνικό σταθμό την κρίσιμη ψύξη, καθώς και να στεγνώσει την παροχή νερού στη βόρεια Κριμαία.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών έγραψε στο Telegram ότι το φράγμα Νόβα Καχόβκα, είχε ανατιναχθεί και κάλεσε τους κατοίκους 10 χωριών στη δεξιά όχθη του ποταμού και τμημάτων της πόλης Χερσώνα κάτω από το ποτάμι να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα και κατοικίδια ζώα, να απενεργοποιήσουν τις συσκευές και να φύγουν, ενώ προειδοποίησε για πιθανή παραπληροφόρηση.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα, Βλάντιμιρ Λεόντιεφ δήλωσε την Τρίτη ότι τα πολυάριθμα χτυπήματα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα κατέστρεψαν τις βαλβίδες του και «το νερό από τον ταμιευτήρα άρχισε να ρέει ανεξέλεγκτα».

Η Ουκρανία ελέγχει πέντε από τα έξι φράγματα κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος εκτείνεται από τα βόρεια σύνορά της με τη Λευκορωσία μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή πόσιμου νερού και ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Maxar Technologies via AP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back