ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες κινδυνεύουν από πλημμύρες

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες κινδυνεύουν από πλημμύρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2023, 14:35
ΚΟΣΜΟΣ

Περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο μετά την κατάρρευση ενός φράγματος, καθώς ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προειδοποίησε για «σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες».

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για την κατάρρευση του τεράστιου φράγματος την Τρίτη, που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η Ρωσία διέπραξε σκόπιμο έγκλημα πολέμου με την ανατίναξη του σοβιετικής εποχής φράγματος Νόβα Καχόβκα, το οποίο τροφοδοτούσε έναν υδροηλεκτρικό σταθμό. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία, λέγοντας ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την έναρξη μιας μεγάλης αντεπίθεσης που η Ρωσία λέει ότι παραπαίει.



Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η καταστροφή στο φράγματος «θα έχει σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους στη νότια Ουκρανία και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου μέσω της απώλειας σπιτιών, τροφίμων, πόσιμου νερού και μέσων διαβίωσης. Το μέγεθος της καταστροφής θα γίνει πλήρως αντιληπτό μόνο τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, από τις πλημμύρες και στις δύο πλευρές του ποταμού κινδυνεύουν περίπου 42.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Χερσώνας που ελέγχεται από το Κίεβο, Ολεκσάντρ Προκούντιν, 1.582 σπίτια έχουν πλημμυρίσει στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου και περίπου 1.457 άνθρωποι απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λεωφορεία, τρένα και ιδιωτικά οχήματα επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν ανθρώπους σε ασφαλές μέρος σε περίπου 80 κοινότητες που απειλούνται από τις πλημμύρες. 

Σύμφωνα με τον εγκατεστημένο από τη Μόσχα δήμαρχο της πόλης Νόβα Καχόβκα, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ «επτά άτομα γνωρίζουμε με βεβαιότητα (ότι αγνοούνται)», ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, προσθέτοντας ότι το χωριό Κορσούνκα είναι εντελώς κάτω από το νερό.


Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν είναι βέβαιο ποιος ευθύνεται, αλλά ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα είχε νόημα για την Ουκρανία να καταστρέψει το φράγμα και να βλάψει τον ίδιο της τον λαό.

Οι Συμβάσεις της Γενεύης απαγορεύουν τη στόχευση φραγμάτων στον πόλεμο λόγω του κινδύνου για τους αμάχους.

Το φράγμα τροφοδοτεί με νερό μια ευρεία περιοχή της νότιας Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς και με νερό για την ψύξη του πυρηνικού εργοστασίου Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Καθώς το Κίεβο προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι οι πλημμύρες θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη Ρωσία επιβραδύνοντας ή περιορίζοντας οποιαδήποτε ουκρανική προέλαση κατά μήκος αυτού του τμήματος της γραμμής του μετώπου.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Alexey Konovalov/TASS



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back