Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2022, 20:55
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία θα επαναλάβει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που διαπλέουν τη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας μιας επίθεσης στο στόλο της εκεί. Η Ουκρανία έκανε λόγο για ψεύτικο πρόσχημα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί πως οι εγγυήσεις που έχει λάβει αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο αναφέρει πως χάρη στην ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο και τα ουκρανικά λιμάνια για να διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως η ρωσική συμμετοχή στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών πρόκειται να ισχύσει και πάλι από σήμερα.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον τούρκο ομόλογό του ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή και πάλι από σήμερα.


Ο ΟΗΕ

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις εξαγωγές δημητριακών και λιπασμάτων στο πλαίσιο της συμφωνίας είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, ότι περιμένει πως πλοία με φορτία θα αποπλεύσουν αύριο, Πέμπτη, από ουκρανικά λιμάνια και ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε πως οκτώ πλοία αναμένεται να περάσουν από το διάδρομο στη διάρκεια της ημέρας.

Αφού επικοινώνησε με τον ρώσο ομόλογό του δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, πως περιμένει μια απάντηση από τη Ρωσία «σήμερα και αύριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back