ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δοκιμάζει την αποφασιστικότητα του Ερντογάν

Εικόνα του άρθρου Η Ρωσία δοκιμάζει την αποφασιστικότητα του Ερντογάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2023, 12:17
ΚΟΣΜΟΣ

Η επιδρομή της Ρωσίας σε ένα πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας φέρνει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε ένα άλλο σύνορο του ΝΑΤΟ και αυξάνει τα διακυβεύματα καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα να επιστρέψει σε μια συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που θα αποκαθιστούσε κάποια ηρεμία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ένοπλοι πεζοναύτες εισέβαλαν στο τουρκικό πλοίο μέσω ελικοπτέρου την Κυριακή περίπου 60 χιλιόμετρα από τις βορειοδυτικές ακτές της Τουρκίας, σε διεθνή ύδατα αλλά κοντά στην Κωνσταντινούπολη, σε αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε επιθεώρηση πριν αποπλεύσει για την Ουκρανία.

Η Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, δεν έκανε κανένα δημόσιο σχόλιο για το περιστατικό που συνέβη πολύ νότια του πολέμου που μαίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα.

Αναλυτές είπαν ότι δοκιμάζει την αποφασιστικότητα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο έχει προσκαλέσει στην Τουρκία αυτόν τον μήνα για να συζητήσει την επανάληψη της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και η οποία προστάτευε τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Την Τετάρτη, η Ρωσία έπληξε περισσότερες ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις, ακόμη και όταν το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναχώρησε από την Οδησσό στο πλαίσιο του δικού του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», μιας από τις εναλλακτικές επιλογές.

Η Μαύρη Θάλασσα και τα τουρκικά στενά είναι η κύρια οδός που χρησιμοποιούν η Ουκρανία και η Ρωσία - δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο - για να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Από τότε που κατέρρευσε η πολυετής συμφωνία για τα σιτηρά, αυξάνοντας τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων και αυξάνοντας τις ανησυχίες του ΟΗΕ για την παγκόσμια πείνα, η Ρωσία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θα αντιμετωπίζουν τα πλοία που προσεγγίζουν τα λιμάνια της άλλης χώρας ως πιθανά στρατιωτικά σκάφη.

Ο Aydin Sezer, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής με έδρα την Άγκυρα, δήλωσε ότι η επιθεώρηση από τη Ρωσία του πλοίου Sukru Okan με σημαία Παλάου πραγματοποιήθηκε τεχνικά σε εμπόλεμη ζώνη, δεδομένων των προειδοποιήσεων της Μόσχας και του Κιέβου για τα πλοία.

Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει στείλει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη στον πόλεμο, «είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να βρει τη φωνή της σε αυτό το θέμα», είπε.

Η Τουρκία έχει τοποθετηθεί για να διευκολύνει τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Έχει αντιταχθεί στη ρωσική εισβολή αλλά και στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και έχει αυξήσει την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά μόλις η Δύση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προορίζονται να διασφαλίσουν την ομαλή εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών και της υλικοτεχνικής υποδομής.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back