ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας σκοτώνει ανδρόγυνο

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας σκοτώνει ανδρόγυνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2023, 16:47
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη μοναδική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη στη Μόσχα Κριμαία και χρησιμεύει ως βασική οδός ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις του Κρεμλίνου στον πόλεμο με την Ουκρανία σταμάτησε τη Δευτέρα μετά την ανατίναξη ενός από τα τμήματά της, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παντρεμένο ζευγάρι και να τραυματιστεί η κόρη τους.

Η σιδηροδρομική κυκλοφορία μέσω της γέφυρας Κερτς, μήκους 19 χιλιομέτρων, επίσης σταμάτησε, αλλά συνεχίστηκε μετά από περίπου έξι ώρες.

Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από δύο ουκρανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφερε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας.

Η επίθεση ήταν το δεύτερο μεγάλο χτύπημα στη γέφυρα από τον Οκτώβριο, όταν βόμβα φορτηγού ανατίναξε δύο τμήματά της.

Βίντεο που αναρτήθηκε από το διαδικτυακό ειδησεογραφικό κανάλι Crimea 24 έδειξε ένα τμήμα της γέφυρας να γέρνει και να κρέμεται προς τα κάτω, αλλά δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάποιο τμήμα είχε πέσει στο νερό.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μαράτ Κουσνούλιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές διενεργούν λεπτομερή επιθεώρηση των ζημιών προτού καθορίσουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επισκευή τους.

Η γέφυρα του Κερτς αποτελεί σύμβολο των διεκδικήσεων της Μόσχας στην Κριμαία και μια ουσιαστική χερσαία σύνδεση με τη χερσόνησο, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014. Η γέφυρα αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία κατά τη διάρκεια του σχεδόν 17μηνου πολέμου.

Η Ρωσία έχει επεκτείνει την παρουσία της στην Κριμαία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε έχουν σημειωθεί περιστασιακές πράξεις δολιοφθοράς και άλλες επιθέσεις εναντίον ρωσικών στρατιωτικών και άλλων εγκαταστάσεων στη χερσόνησο, με το Κρεμλίνο να επιρρίπτει την ευθύνη στην Ουκρανία.

Η επίθεση στη γέφυρα έρχεται την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να περάσουν σε αντεπίθεση σε διάφορα τμήματα της γραμμής του μετώπου. Συνέβη επίσης λίγες ώρες προτού η Ρωσία, όπως αναμενόταν, ανακοινώσει ότι σταματά μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το Κίεβο δεν αναγνώρισε αρχικά την ευθύνη ούτε για τον βομβαρδισμό της γέφυρας τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ αναγνώρισε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ουκρανία την έπληξε για να εκτροχιάσει τον ανεφοδιασμό της Ρωσίας. Την εποχή της επίθεσης, η Μόσχα την κατήγγειλε ως τρομοκρατική ενέργεια και υποσχέθηκε να εντείνει τις δικές της επιθέσεις στις μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας. Τον χειμώνα είχε βάλει στο στόχαστρο το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, δήλωσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ένα παντρεμένο ζευγάρι από την περιοχή, ενώ η κόρη τους νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα.

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι η επίθεση δεν επηρέασε τις προβλήτες, αλλά προκάλεσε ζημιές στο κατάστρωμα σε ένα τμήμα ενός από τους δύο οδικούς συνδέσμους. Η ζημιά φάνηκε λιγότερο σοβαρή από την επίθεση του Οκτωβρίου, η οποία χρειάστηκε μήνες για να αποκατασταθεί.

Ο Αντρέι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα το περιστατικό, αλλά δήλωσε: «Η χερσόνησος χρησιμοποιείται από τους Ρώσους ως μεγάλος κόμβος εφοδιασμού για τη μετακίνηση δυνάμεων και μέσων βαθιά μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας. Φυσικά, τα όποια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής αποτελούν πρόσθετες επιπλοκές για τους κατακτητές».

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Facebook



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back