ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Ρωσία αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Εικόνα του άρθρου H Ρωσία αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2023, 16:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία δηλώνει ότι σταμάτησε μια συμφωνία που επιτρέπει τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Είπε ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία, η οποία λήγει σήμερα, Δευτέρα, αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. 

«Όταν εφαρμοστεί το μέρος της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα που αφορά τη Ρωσία, η Ρωσία θα επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε ο Πεσκόφ (φωτογραφία).

Η Ρωσία λέει ότι η διακοπή της συμφωνίας δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση σε γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία νωρίτερα τη Δευτέρα.

Μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η Μόσχα είχε ενημερώσει την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι ήταν αντίθετη με την παράταση της συμφωνίας. 

Η Τουρκία μεσολάβησε για τη συμφωνία που επιτρέπει την έξοδο τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μια ξεχωριστή συμφωνία διευκόλυνε τη διακίνηση ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων εν μέσω δυτικών κυρώσεων.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει παραπονεθεί ότι οι περιορισμοί στη ναυτιλία και την ασφάλιση εμπόδισαν τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της.

Η συμφωνία ανανεώθηκε για τελευταία φορά για 60 ημέρες τον Μάιο, με τη Μόσχα να πιέζει επίσης, προτού τελικά αποδεχθεί την παράταση.


Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία  για την ασφαλή μεταφορά των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα υπεγράφη στις 22 Ιουλίου του 2022 στην Κωνσταντινούπολη από εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Από τις 18 Μαρτίου 2023, η Μόσχα παρέτεινε τη συμφωνία για 60 ημέρες, έως τις 18 Μαΐου και στη συνέχεια μέχρι τις 17 Ιουλίου.

Η λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», προβλέπει  την απεμπλοκή των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων, την επανασύνδεση της Rosselkhozbank με τη διαδικασία Swift , την επανέναρξη των προμηθειών γεωργικού εξοπλισμού, ανταλλακτικών και υπηρεσιών, την αποκατάσταση του έργου του αγωγού αμμωνίας Τολιάτι – Οδησσού και μια σειρά άλλων μέτρων.

Οι συμφωνίες για την εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία συνήφθησαν στις 22 Ιουλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη για 120 ημέρες και στη συνέχεια παρατάθηκαν τρεις φορές. Μία από τις συμφωνίες ρυθμίζει τη διαδικασία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι που ελέγχονται από το Κίεβο. 

Το άλλο μέρος αφορά την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα και τα λιπάσματα- διατάξεις που σύμφωνα με τη Μόσχα-παραμένουν ανεκπλήρωτες μέχρι σήμερα.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back