ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Χερσώνα αποτελεί στρατηγικό έπαθλο

Εικόνα του άρθρου Γιατί η Χερσώνα αποτελεί στρατηγικό έπαθλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2022, 23:32
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ουκρανικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας που κατέλαβε η Μόσχα κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η απώλεια του ελέγχου της ουκρανικής περιφέρειας θα αποτελέσει μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθούν οι λόγοι γιατί η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για την πορεία του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Πύλη προς την Κριμαία

Η περιφέρεια Χερσώνα συνορεύει με την Κριμαία και παρέχει στη Μόσχα μια χερσαία γέφυρα προς τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την οποία κατέλαβε το 2014. Η ανακατάληψη από την Ουκρανία εκτάσεων της περιφέρειας της Χερσώνας θα στερούσε από τη Μόσχα αυτόν τον χερσαίο διάδρομο. Θα έφερνε επίσης το ουκρανικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς πιο κοντά στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.

Σε αυτή την ουκρανική χερσόνησο, την προσάρτηση της οποίας ο Πούτιν θεωρεί βασικό επίτευγμα των δύο και πλέον δεκαετιών εξουσίας του, διαθέτει βάση μια τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη και ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιεί για να προβάλλει ισχύ στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

 

Παροχή νερού

Η παροχή νερού στην Κριμαία θα τεθεί επίσης σε κίνδυνο εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει την περιφέρεια Χερσώνα.

Αφότου η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία, το Κίεβο μπλόκαρε την παροχή νερού μέσω ενός καναλιού από τον ποταμό Δνείπερου. Όταν η Ρωσία κατέλαβε τμήματα της περιφέρειας Χερσώνας και της γειτονικής Ζαπορίζια στα ανατολικά, κινήθηκε αμέσως για να ξεμπλοκάρει το κανάλι για να επιτρέψει τη ροή νερού. 

Η Ρωσία χρειάζεται αυτό το νερό για τον τοπικό πληθυσμό, την άρδευση των άνυδρων εδαφών της χερσονήσου και για πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

 

Οδοί ανεφοδιασμού

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα χαρακώματα στη δεξιά - δυτική - όχθη του ποταμού Δνείπερου στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνας. Είναι το μόνο μέρος όπου η Ρωσία έχει παρουσία στη δεξιά όχθη του τεράστιου ποταμού που κόβει στα δύο την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό για να βλάψουν την ικανότητα ανεφοδιασμού της Μόσχας. Η απώλεια αυτής της πλευράς του ποταμού θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που υποστηρίζουν την Ζαπορίζια και να επιδιώξει να ανακαταλάβει τον πυρηνικό σταθμό εκεί, υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

«Η δεξιά όχθη είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές - για τη (Ρωσία) προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της άμυνας στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, και για την (Ουκρανία) να απελευθερώσει αυτήν την κατεύθυνση, να κόψει τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, την παροχή νερού στην Κριμαία και να επανακτήσει τον έλεγχο του (πυρηνικού εργοστασίου)», δήλωσε ο Όλεχ Ζντάνοβ, στρατιωτικός αναλυτής.

 

Συμβολική σημασία

Η πόλη Χερσώνα είναι μέχρι σήμερα η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Επομένως, η απώλειά της θα ήταν ένα σημαντικό συμβολικό πλήγμα για το Κρεμλίνο και θα καταδείκνυε ότι η Ρωσία -επί του παρόντος- δεν καταφέρνει να προχωρήσει προς τις πόλεις Μικολάιφ και Οδησσό, των οποίων η Μόσχα επεδίωξε την κατάληψη, δήλωσε ο Ολεξάντερ Μουσιγιένκο, στρατιωτικός αναλυτής.

«Είναι σαφές ότι η απώλεια της Χερσώνας και του προγεφυρώματος της Χερσώνας θα έχει συνέπειες για την εικόνα της Ρωσίας και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο εντός της Ρωσίας», είπε.

 

Έλεγχος στην Μαύρη Θάλασσα

Η περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία είχε - προ του πολέμου - πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανάκτησή της θα βοηθούσε το Κίεβο να πάρει εκ νέου τον έλεγχο ορισμένων ακτών σε μια θάλασσα που αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για τις εξαγωγές τροφίμων του σε ξένες αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3