ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αντιδράσεις στις απειλές Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Αντιδράσεις στις απειλές Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2023, 22:54
ΚΟΣΜΟΣ

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ουκρανία μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ενώ σήμερα το ΝΑΤΟ επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο για την «επικίνδυνη και ανεύθυνη» πυρηνική ρητορική του.

Ενώ η Ουάσινγκτον, η άλλη πυρηνική υπερδύναμη του κόσμου, υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση του Πούτιν σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters ότι «η αναφορά της Ρωσίας στον πυρηνικό διαμοιρασμό του ΝΑΤΟ είναι εντελώς παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεών τους».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι το Κίεβο αναμένει «από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

Με ανάρτησή του στο Twitter ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε ότι ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Πηγή: Reuters, AP, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back