Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Όχι» στο υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου

Εικόνα του άρθρου «Όχι» στο υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/12/2021, 18:09
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το δικό της «όχι» στο μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου, ισχύος 83,60 MW, στον ποταμό Αχελώο, είπε, με τη σειρά της, η επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της επιτροπής Βασίλης Γοργόλης ανέφερε κατά τη διαδικασία της γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ότι η εισήγηση της υπηρεσίας είναι αρνητική, καθώς εντοπίζονται ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων κατακλύσεις των οριοθετημένων οικισμών Μεσόπυργος, Παλαιόµυλος, Λαµπίριον, Αγ. Γεώργιος και Βρυσούλα καθώς και τμήμα των µη οριοθετηµένων οικισµών ∆ίλοφο, Πέρδικα και Πύργος στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Πρόσθεσε δε πως θα έπρεπε το φράγμα να έχει μικρότερο ύψος για να αποφευχθεί η κατάκλυση οικισμών.  

Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς είπε ότι με το έργο αυτό κατακλύζονται οικισμοί, γεωργικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες και ένας αρχαιολογικός χώρος και καταστρέφεται ο δρόμος Μεσόπυργος-Μηλιανά. Είπε ακόμη ότι σε απόσταση 3 χλμ. υπάρχει και άλλο φράγμα  της ίδιας εταιρίας, ενώ σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2014) η συγκεκριμένη περιοχή είναι κορεσμένη σε φράγματα και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.

Κατά του έργου τοποθετήθηκαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δ. Βαρέλης, Φ. Φώτης, Ρεγγίνα Δηλαβέρη, Θ. Κορωναίος, Γ. Ζάψας, Κων. Ζέκα-Πάσχου. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back