ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα υδροηλεκτρικό έργο, η ύδρευση και οι αντιδράσεις

Εικόνα του άρθρου Ένα υδροηλεκτρικό έργο, η ύδρευση και οι αντιδράσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2021, 22:36
ΗΠΕΙΡΟΣ

Έντονη είναι η κινητικότητα στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), με τους επενδυτές να αναζητούν τόπους και περιοχές και στην Ήπειρο. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που κάτοικοι και φορείς αντιδρούν στις επιλογές των επενδυτών. Κάτι που έρχεται να αναδείξει τη σημασία της χωροταξίας των Α.Π.Ε., με σημερινά κριτήρια και δεδομένα.

Τον τελευταίο καιρό, στην Ήπειρο άνοιξε ένα ακόμη «μέτωπο», που αφορά την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 2,13MW, στον Λούρο ποταμό, στη θέση «Ασπροχάλικο», κοντά στις πηγές Αγίου Γεωργίου, στη Φιλιππιάδα. Την περίοδο αυτή, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), με την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου να συνεδριάζει την Παρασκευή 23 Απριλίου για να γνωμοδοτήσει.

Το έργο βρίσκει απέναντι την τοπική κοινωνία του Αγίου Γεωργίου, κι όχι μόνο. Αντίθετο είναι και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, όπως και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις πεστροφοκαλλιέργειες, στην περιοχή. Όσον αφορά τον Δήμο Ζηρού, το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει αυτή την ώρα, για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

Διαβάστε: Αντιδράσεις για το υδροηλεκτρικό έργο στον Άγιο Γεώργιο

Οι ενστάσεις που υπάρχουν, πάντως, είναι αρκετές σοβαρές. Με υπομνήματά τους οι κάτοικοι προσπαθούν να αποδομήσουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και να υπενθυμίσουν ότι το έργο, το οποίο περιλαμβάνει και διάνοιξη σήραγγας, απειλεί όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Κοντά στην επίμαχη περιοχή βρίσκονται ένα παλαιολιθικό σπήλαιο και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο από το οποίο υδρευόταν η Νικόπολη.

Πολύ σοβαρό είναι το θέμα όμως του υδροφόρου ορίζοντα και της αποδυνάμωσης των Πηγών του Αγίου Γεωργίου, όπως τίθεται και από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Σημειωτέον ότι ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου, μέσα στην πάροδο του χρόνου, έχει βιώσει αρκετά παραδείγματα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Το 1950, κατασκευάστηκε ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Λούρου από τη ΔΕΗ, το 1970 ξεκίνησε η διοχέτευση του νερού από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας και το 1990, με έναν νέο αγωγό ύδρευσης, το νερό διοχετεύτηκε και στη Λευκάδα.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, σε ανακοίνωσή του, αφού υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των πηγών Αγίου Γεωργίου για την ύδρευση, υπενθυμίζει ότι στο σχέδιο διαχείρισης υδάτων του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου οι πηγές είναι ενταγμένες στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών.

Η εκτίμησή του είναι ότι η κατασκευή του προτεινομένου υδροηλεκτρικού έργου, θα επιφέρει σημαντική επίδραση στο μηχανισμό λειτουργίας της πηγής. «Η διάνοιξη της σήραγγας και η εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών είναι μια ισχυρή παρέμβαση και η οποία επιδρά στους αγωγούς τροφοδοσίας της πηγής με απρόβλεπτες και ανεπανόρθωτες εξελίξεις. Η σήραγγα εκτροπής βρίσκεται σε υψόμετρα κάτω από την υδροστατική επιφάνεια του υδροφόρου ορίζοντα της πηγής» τονίζεται. Αναφέρει επίσης ότι θα προκληθούν «εκτεταμένα και συχνά πλημμυρικά φαινόμενα στις ανάντη περιοχές και ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση». Γι’ αυτό και προτείνει να μην αδειοδοτηθεί το συγκεκριμένο υδροηλεκτρικό έργο.

Το «όχι» στο έργο ενισχύεται και από αποφάσεις της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου, που θέτει επίσης και το ζήτημα των πλημμυρικών φαινομένων στις καλλιεργήσιμες περιοχές, και του ΤΟΕΒ Κερασώνα-Παναγιάς.

Οι τοπικοί φορείς αμφισβητούν δε και τις αναφορές της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί ο υδροηλεκτρικός σταθμός.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back