ΗΠΕΙΡΟΣ

Κι άλλο «όχι» στο υδροηλεκτρικό έργο στον Άγιο Γεώργιο

Εικόνα του άρθρου Κι άλλο «όχι» στο υδροηλεκτρικό έργο στον Άγιο Γεώργιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2021, 16:23
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας είπε «όχι» στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικού έργου στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή αγώνα. Η Πρέβεζα είναι μία από τις πόλεις που υδροδοτούνται από τις Πηγές Αγίου Γεωργίου, κοντά στις οποίες χωροθετείται το υδροηλεκτρικό έργο.

Διαβάστε: Ένα υδροηλεκτρικό έργο, η ύδρευση και οι αντιδράσεις

Μετά από πρόταση του δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, το σώμα κατέληξε στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος που θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση. Σημειωτέον ότι αύριο γίνεται η συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου-Νήσων Γρηγόρης Κουμπής παρουσίασε τις θέσεις του Επιμελητηρίου και τόνισε ότι οι πηγές του Αγίου Γεωργίου ανήκουν στο Μητρώο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου που προορίζεται για την άντληση ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τοποθέτηση έκανε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη, η οποία είναι και στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα σημειώνει ότι η κα Κωνσταντάκη αναφέρθηκε στις ενστάσεις της υπηρεσίας καθώς το έργο σχεδιάζεται να γίνει εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της Βραχοσκεπής «Ασπροχάλικο».

Έκανε δε γνωστό ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη συνεργάζονται και θα γνωμοδοτήσουν επίσης επί του θέματος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση και στη γειτνίαση του σχεδιαζόμενου υδροηλεκτρικού έργου με το μνημείο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κων. Ακρίβης, παραπέμποντας στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών, επεσήμανε ότι η εν λόγω περιοχή είναι σε προστατευόμενη ζώνη δυνητικά υψηλών κινδύνων πλημμυρών. Από την πλευρά της, και η διοίκηση της ΔΕΥΑ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο έργο, με το σκεπτικό ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην υδροδότηση των Πηγών του Αγίου Γεωργίου.

Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της επιτροπής αγών, ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει επίσημα τη γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών, κυρίως του Ι.Γ.ΜΕ. και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, ώστε να κατατεθούν εγκαίρως στη δημόσια διαβούλευση.

Η επιτροπή αγώνα εκφράζει την ικανοποίησή της για την κινητοποίηση των επιστημονικών φορέων και για το ότι «η ευρύτερη τοπική κοινωνία βρίσκεται ενωμένη μπροστά στον οποιονδήποτε κίνδυνο διατρέχει το κοινό καλό»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back