Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εις το όνομα της φθηνής ενέργειας

Εικόνα του άρθρου Εις το όνομα της φθηνής ενέργειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2016, 12:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το φράγμα Μεσοχώρας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη πριν από τρεις μέρες. Μια απόφαση της κυβέρνησης εις το όνομα της «φθηνής ενέργειας» η οποία έχει παρθεί εδώ και μήνες, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Πάνο Σκουρλέτη να έχει αναλάβει το θέμα.

Την «αυτόνομη» προώθηση του φράγματος της Μεσοχώρας Τρικάλων, χώρια δηλαδή από την περίφημη εκτροπή του Αχελώου, τη ζητούσαν επίμονα τα τελευταία χρόνια και αρκετοί τοπικοί φορείς, μεταξύ των οποίων οι περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Με κάθε ευκαιρία και οι δύο τους ασκούσαν πιέσεις. 

Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης ξαναέθεσε το ζήτημα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Κομμένο, με τον τελευταίο, όπως ήταν αναμενόμενο, να συμφωνεί και να υιοθετεί επί της ουσίας μια προγενέστερη πολιτική. Ήταν το 2014 όταν επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά αποφασίστηκε η άμεση απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα από την εκτροπή του Αχελώου. Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε τη διαφωνία του όχι μόνο για την εκτροπή αλλά και για το «αυτόνομο» φράγμα και έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος...

Το φράγμα της Μεσοχώρας βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα του νομού Άρτας με το νομό Τρικάλων. 

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1985 και σχεδόν ολοκληρώθηκε το 1999. Δεν λειτούργησε όμως ποτέ λόγω της σύνδεσής του με το φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία τα οποία ακυρώθηκαν τέσσερις φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, ισχύος 161 MW, με τη λειτουργία του οποίου θα σχηματιστεί μια μεγάλη λίμνη.

 Για την κατασκευή του έχουν δαπανηθεί ήδη 450 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 20 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία.


ΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΜΕΤΣΟΒΙΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Και από τη Μεσοχώρα, λίγο πιο κοντά στα Γιάννενα, στο υδροηλεκτρικό έργο του Μετσοβίτικου ποταμού, ισχύος 29 MW, που εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια, παρότι δεν υπήρξαν κοινωνικές αντιδράσεις ή προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Πριν από δύο χρόνια, μετά από ένα χρόνιο διάλειμμα, το έργο ξαναπήρε μπρος. Ωστόσο, και πάλι υπάρχει μια... στάση εργασιών ή, σύμφωνα με τη δήλωση στον «Τύπο» του διευθυντή της Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ Γιάννη Αργυράκη, «μια επιβράδυνση των εργασιών». 

Η επιβράδυνση αυτή των κατασκευαστικών εργασιών οφείλεται, όπως αναφέρει ο κ. Αργυράκης, στην ανάγκη συντονισμού που πρέπει να υπάρξει με την προμήθεια και εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. 

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρίας που θα αναλάβει αυτό το κομμάτι του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι να κλείσει αυτός ο χρονοβόρος διαγωνισμός, η προκήρυξη του οποίου έγινε πέρσι τον Μάιο, οι εργασίες στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Μετσοβίτικου ποταμού δεν πρόκειται να τρέξουν.

(φωτό αρχείου)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back