ΗΠΕΙΡΟΣ

«Όχι» στο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Καμαρίνα

Εικόνα του άρθρου «Όχι» στο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Καμαρίνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2023, 22:06
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου αυτή τη φορά γνωμοδότησε αρνητικά επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τέσσερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα πρώτα δύο «όχι» αφορούν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, 95 ΜW και 30 ΜW στην Καμαρίνα Ζαλόγγου. Και τα δύο πάρκα γειτνιάζουν με τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και χωροθετούνται κοκντά στον βράχο του Ζαλόγγου και του οικισμού της Καμαρίνας. 

Στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών στην Καμαρίνα, αναφέρθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, πολίτες της περιοχές και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση, η έκταση κατάληψης των πάρκων θα δημιουργήσει πρόβλημα στις κτηνοτροφικές δραστηριότητες της περιοχής και τέλος ότι οι προβλεπόμενες εκχερσώσεις, εκσκαφές και διαμορφώσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων θα μεταβάλλουν την υδρολογία της περιοχής και θα προκαλέσουν ολίσθηση του εδάφους.

Επίσης, «όχι» είπε η επιτροπή σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 75MW, στο Δελβινακόπουλο του Δήμου Ζίτσας και σε ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 1,78MW, στον ποταμό Τύρια του Δήμου Δωδώνης. Για το συγκεκριμένο έργο, υπήρξε έντονη αντίδραση του Δήμου Δωδώνης. Μάλιστα, η γνωμοδότηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας ήταν θετική υπό όρους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης ανέφερε πως οικολογική παροχή για την οποία μιλά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ανέρχεται σε μια ποσότητα περίπου 800 κυβικών μέτρων νερού την ώρα, «τη στιγμή που ακόμα και σήμερα, μετά τις πολλές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, η συνολική ποσότητα του ποταμού δεν φτάνει σε αυτό το ύψος, καθιστώντας εντελώς αβέβαιη τη βιωσιμότητα του έργου». Παράλληλα, ο δήμαρχος παρατήρησε πως «οι αυθαίρετες αμμοληψίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον ποταμό Τύρια έχουν αδυνατήσει την κοίτη» και πως αυτή θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

Τέλος, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για ένα μικρό υδροηλεκτρικό, ισχύος 0,593MW στη θέση Κορακάδες της Δημοτικής Ενότητας Αθαμανίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Σε αυτήν την περίπτωση, το υδροηλεκτρικό αποτελεί ενεργειακή κοινότητα με τη συμμετοχή του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back