H «TEΡΝΑ Ενεργειακή» έχει σχεδιάσει ήδη τρία μεγάλα πλωτά φωτοβολταϊκά. Και τα τρία σε τεχνητές λίμνες: του Καστρακίου (120MW), του Στράτου (42MW) και του Πουρναρίου (103MW).
Για το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στη λίμνη Πουρναρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση (και μέχρι αρχές Φεβρουαρίου).
Η μελέτη προβλέπει ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα καταλαμβάνει περίπου 1.144 στρέμματα από την επιφάνεια της τεχνητής λίμνης. Τα 1.144 στρέμματα αντιστοιχούν στο 5,6% της συνολικής επιφάνειας του ταμιευτήρα στην ανώτατη στάθμη λειτουργίας. Εκτιμάται ότι θα παράγει σε ετήσια βάση 156.152 MWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Η επένδυση αυτή, από το καλοκαίρι ήδη, όταν και έγιναν γνωστά τα σχέδια της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αρτινής κοινωνίας.
Και συνεχίζουν να προκαλούν. Με σημερινή της ανακοίνωση, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου και της παραλίμνιας ζώνης εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην εγκατάσταση του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια αξιοποίησης της περιοχής. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας υπενθυμίζει τη μελέτη της ΔΕΗ Α.Ε., από το 2014, για τη διαχείριση και την ανάδειξη της περιοχής των ταμιευτήρων, την προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση προς την κατεύθυνση ανάδειξης ενός φυσιολατρικού-τουριστικού προορισμού με υπερτοπικό χαρακτήρα και την πρόθεση των Δήμων Αρταίων και Νικ. Σκουφά για υδροδότηση οικισμών από τη λίμνη Πουρναρίου.
«Η προωθούμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην λίμνη Πουρναρίου εγκατεστημένης ισχύος 103 MW δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία των αναπτυξιακών σχεδίων της τοπικής κοινωνίας και εγείρουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα και την επιβάρυνση του οικοσυστήματος της περιοχής, που θα ανακύψουν από ένα τέτοιο έργο» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά παράλληλα να δοθεί παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης, λόγω συνθηκών κορονοϊού, και θέτει μια σειρά από ερωτήματα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας. Ερωτήματα που αφορούν τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τι προβλέπουν αυτά.