ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Όχι στην ποινικοποίηση μαθητικών αγώνων»

Εικόνα του άρθρου «Όχι στην ποινικοποίηση μαθητικών αγώνων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2022, 17:36
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στις 23 και 25 Φεβρουάριου θα γίνουν οι δίκες μαθητών σε σχολεία της Ανατολής και της Φιλιππιάδας, (4 και 8 αντίστοιχα) για συμμετοχή τους σε μαθητικές κινητοποιήσεις το 2019 και το 2020. Το εμφανώς γκροτέσκο των δικαστικών διώξεων εις βάρος μαθητών επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, επισημαίνουν φορείς όπως η ΕΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, καθώς και άλλοι φορείς.

ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ αφού έλαβε υπόψη και την ανακοίνωση του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών. Είναι ξεκάθαρο ότι στο πρόσωπο των μαθητών δικάζεται ο οργανωμένος αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο. Τα προβλήματα κάθε σχολείου πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο του σχολείου με όρους παιδαγωγικούς και όχι σωφρονιστικούς κατασταλτικούς.

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Οι μαθητές  έκαναν πράξη  αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των μαθητικών κοινοτήτων τους, στο πλαίσιο διεκδικήσεων για  ένα καλύτερο σχολείο και την επίλυση υλικοτεχνικών προβλημάτων  και ελλείψεων στα σχολεία τους. Διατύπωσαν  τις αντιρρήσεις τους  για την αύξηση και αλλαγή της ύλης των μαθημάτων  στη μέση της σχολικής χρονιάς και διαμαρτυρήθηκαν για την ανεπαρκή θέρμανση και συντήρηση των υποδομών  στη σχολική μονάδα, την καθαριότητα και άλλα υπαρκτά προβλήματα.

Στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών για ένα δημόσιο, δημοκρατικό σχολείο που παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Οι  αγώνες  ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές  που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και βάζουν εμπόδια στην απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων, εξετάσεις PISA, σκοταδιστικά και απαρχαιωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, αξιολόγηση σχολικών μονάδων) βρίσκουν ενωμένη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μ. Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ

Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία και όποια ζητήματα προκύπτουν, οφείλουν να αντιμετωπίζονται εντός της σχολικής κοινότητας. Με διάλογο, κατανόηση και κουλτούρα δημοκρατίας. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις αγωνίες των μαθητών και όχι να επιλέγουμε τα ποινικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τα «μαθητοδικεία» και το μαθητικό ιδιώνυμο.

Αντίθετα, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καταφεύγει συστηματικά στον αυταρχισμό, την πόλωση και την αυθαιρεσία. Θεσμοθέτησε την πανεπιστημιακή αστυνομία, ποδοπάτησε τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, έκανε τα πάντα για να κηρύξει παράνομη την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, ενώ σήμερα απειλεί με κυρώσεις διευθυντές σχολείων.

Ανυπότακτος Μαθητής Πρέβεζας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τον πρώτο λόγο για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας που τους αξίζει και θέλουν. Εμείς στηρίζουμε και επικροτούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Φιλιππιάδας και των Ιωαννίνων που αντί να υποταχθούν στην εκάστοτε κυβέρνηση που επιχειρεί να υποβαθμίσει τη δημόσια παιδεία, επέλεξαν τον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα μέσω συλλογικών δράσεων και κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και όλες, στο ύψος των αναγκών τους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back