ΕΛΛΑΔΑ

Όχι… AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών

Εικόνα του άρθρου Όχι… AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2021, 15:42
ΕΛΛΑΔΑ

Οι «παρενέργειες» του εμβολίου της AstraZeneca συνεχίζονται, πριν καν παραληφθεί από τις ελληνικής αρχές. Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο δεν θα χορηγείται σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, μετά την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω και ενόψει της δυνατότητας διάθεσής του στην Ελλάδα κατά το προσεχές διάστημα».Συγκεκριμένα:

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.
  • Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, τόνισε: «Έχουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία μάς δίνει το πράσινο φως για τη διενέργεια εμβολιασμών και με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας».

Η απόφαση, ανάλογη με περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για το ίδιο εμβόλιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, προσθέτει στο «φιάσκο» της συμφωνίας για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αρχικά, η εταιρία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση για τις προπληρωμένες από την ΕΕ δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις του κ. Θεμιστοκλέους, περιμένει 540.000 δόσεις μέχρι τέλος Μαρτίου. Ήδη, έχει υπάρξει μια αναβολή, καθώς αρχικά περίμενε 400.000 δόσεις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 80 ετών.

«Ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε ότι θα αναπτυχθούν «δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64. Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών».

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back