Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πήρε απόφαση με δύο σκέλη, στη σημερινή της, έκτακτη συνεδρίαση. Αφενός, επαναδιατύπωσε ουσιαστικά την άρνηση σε αστυνομική επέμβαση, παρά την έντονη και «εκ των άνωθεν» κυβέρνησης και ΕΛΑΣ πίεση που υπέστη η πρυτανική αρχή.
Διαβάστε ακομα: Τα τηλέφωνα απο την υπουργό και οι πιέσεις από την αστυνομία
Αφετέρου, κατέθεσε το αίτημα δια ζώσης επαναλειτουργίας με όλα τα υγειονομικά μέτρα, διαπιστώνοντας ότι η προεξοφλημένη τηλεκπαίδευση μέχρι τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, από το Υπουργείο Παιδείας, θέτει σε κίνδυνο την εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά για τους-τις επί πτυχίω με εργαστήρια, κλινικές κ.λπ.
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν διάφορες απόψεις, που συνέτειναν οι περισσότερες στην απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, από χτες το βράδυ.
Στο μεταξύ, δεν έχει προκληθεί καμία απολύτως ζημιά, ενώ οι φοιτητές-τριες, που έχουν και αποφάσεις συλλόγων, δεν εμπόδισαν τη λειτουργία των γραμματειών των σχολών.
Η σύγκλητος στην απόφασή της τονίζει ότι «τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και γι αυτό μας βρίσκουν σύμφωνους» καθώς και ότι «το ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το πανεπιστήμιο».
Τέλος, τονίζει:
«Η σύγκλητος διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας με το πρόσχημα της αντιμετώπισης φθοράς ή επεισοδίων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα».
Επίσης, ο σύλλογος διδασκόντων με ανακοίνωσή του, παίρνει θέση:
«Στην κρίσιμη αυτή στιγμή που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο συκοφαντείται και πληγώνεται από την επίθεση τής πιο ανάλγητης, αντιεκπαιδευτικής και αντιδημοκρατικής κυβερνητικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση, το ΔΣ του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ ενώνει τη φωνή του με την ομόθυμη στάση των Φοιτητικών Συλλόγων και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΙ, καθώς και με τις αποφάσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου και της Συγκλήτου, ώστε εφαρμόζοντας τη δημοκρατική αρχή του διαλόγου και της συνεννόησης να αντισταθούμε στο πανεπιστήμιο της αστυνομοκρατίας και της επιτήρησης, και να υπερασπιστούμε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση μας».
Τάσσεται υπέρ της «άμεσης προετοιμασίας και διασφάλισης όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων και υγειονομικών μέτρων, για να έχουμε ξανά το πανεπιστήμιό μας ανοικτό στη μόρφωση και τη γνώση, τη διά ζώσης διδασκαλία και την έρευνα, σε κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, ελευθερίας, συνεργασίας και δημοκρατίας».
Ξεκαθαρίζουν τέλος ότι «θα αντισταθούμε σε κάθε εισβολή που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν ανοίκειες στο ακαδημαϊκό έθος και την ακαδημαϊκή πρακτική αστυνομικές δυνάμεις και, ότι θα υπερασπιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας την ασφάλεια των φοιτητών/τριών μας».
Για τις 2 υπήρχε κάλεσμα σύσκεψης φοιτητικών συλλόγων στο ανοιχτό αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ενώ η συνέλευση κατάληψης πρυτανείας καλεί «τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μας να έρθουν να πλαισιώσουν τις δράσεις της κατάληψης, καθώς και να προτείνουν και δικές τους».