Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Our Boys, μια άλλη όψη σε αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε

Εικόνα του άρθρου Our Boys, μια άλλη όψη σε αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2019, 21:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η ισραηλινή σειρά του «Our Boys» είναι μάλλον ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί τον τελευταίο μήνα σε καινούργιες τηλεοπτικές σειρές και καταφέρνει αρκετά πράγματα.

Πρώτον, είναι αρτιότατη καλλιτεχνικά, δραματοποιώντας μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα πριν από μια πενταετία περίπου στο Ισραήλ και ανανέωσαν το σκηνικό έντασης. Αρχικά, τρεις νεαροί Ισραηλινοί απήχθησαν και δολοφονήθηκαν στη Δυτική Όχθη, πράξη η οποία αποδόθηκε στη Χαμάς. Σε αντίποινα, Ισραηλινοί απήγαγαν και εκτέλεσαν ένα νεαρό Παλαιστίνιο στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτά, τα δεύτερα γεγονότα κυρίως, αναπαριστά η μίνι σειρά που δημιούργησε ο Χαγκάι Λεβί. 

Δεύτερον, ρίχνει φως σε μια κοινωνία που όλα είναι πολύ περίπλοκα, ακόμα και όταν υποτίθεται ότι κυλάνε κανονικά. Η μόνιμη πίεση του ισραηλινού κράτους στους Παλαιστίνιους, που έχει περάσει πλέον σε ένα ιδιότυπο άπαρτχαϊντ (που απεικονίζεται συχνά στη σειρά), δίνει τη θέση της σε αυτά που ενδεχομένως δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχουν. Όπως π.χ. μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει εργαζόμενους και από τις δύο πλευρές, με αρκετά εμφανή τη μειονεκτική θέση των Αράβων που γίνονται στόχοι της επιθετικής ισραηλινής ακροδεξιάς, αλλά και τους Ισραηλινούς που αντιτίθενται στον πόλεμο, στο ρατσισμό, στην καταπίεση και τις διώξεις των Παλαιστινίων. 

Πράγματα δηλαδή που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα σε ένα περιβάλλον που είτε κατηγορεί συλλήβδην (και λανθασμένα) για αντισημιτισμό όποιον αντιτίθεται στην επιθετική πολιτική των ισραηλινών κυβερνήσεων, είτε χρησιμοποιεί ακριβώς αυτή την πολιτική για να δικαιολογήσει το γενικότερο αντισημιτισμό του, ενώ αλλού ταυτίζεται με παρόμοιες πρακτικές.

Τρίτον, αποδεικνύει ότι το ΗΒΟ παραμένει ηγέτης στα τηλεοπτικά και ότι οι παραγωγές του είναι ακόμα ασύγκριτες, όχι απλά σε προϋπολογισμούς και καλλιτεχνικό πρόταγμα/αποτέλεσμα, αλλά και σε περιεχόμενο. Την ίδια ώρα, το Netflix κάνει αρκετές ισραηλινές παραγωγές, οι οποίες, παρότι κάποιες είναι ενδιαφέρουσες (όπως το Operation Finale), μοιάζουν περισσότερο με δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, παρά με κανονικές τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές. Έστω και αν συγκεντρώνουν κορυφαία ονόματα, όπως πρόσφατα ο Σάσα Μπάρον Κοέν.

Τέταρτον, το Our Boys έπαθε… Adults in the Room. Όπως και η ταινία του Κώστα Γάβρα που συγκέντρωσε τη μήνη των «αντιΒαρουφακικών» και κυρίως, δεξιών, πριν καν τη δούνε, το ίδιο συνέβη και με το Our Boys στο IMDB. Για πολύ καιρό οι βαθμολογίες ήτα ή του ύψους ή του βαθμούς και τα σχόλια που τις συνόδευαν, προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από λογαριασμούς που έγιναν μια βδομάδα πριν βγει το σήριαλ στις οθόνες. Ανάμεσα σε αυτούς που κατηγόρησαν τη σειρά ως «αντισημιτική», είναι και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back