Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο Τζον δεν ήθελε να βλέπει τον Πολ

Εικόνα του άρθρου Όταν ο Τζον δεν ήθελε να βλέπει τον Πολ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2020, 16:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 1971, στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Τζον Λένον κυκλοφορούσε το Imagine.

Δύο χρόνια πριν οι Beatles είχαν «σιγοσβήσει», αφού πρώτα είχαν καταφέρει να γράψουν τις περισσότερες σελίδες της σύγχρονης μουσικής. Τα μέλη τους ακολουθούσαν ήδη προσωπικές καριέρες και δεν πολυμιλιούνταν μεταξύ τους.

Δεν έπαψαν όμως να κατέχουν τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται μαγικές συνθέσεις και βασικά, είχαν γίνει πιο εσωστρεφείς από πριν.

Ο Χάρισον αναζητούσε τη θεϊκή παρουσία στο All things must pass, ο μακ Κάρτνι υμνούσε τη Λίντα, τη γυναίκα του, στο δικό του πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ, ο Λένον είχε την «κατάρα των Beatles» δίπλα του ως παραγωγό και συνοδοιπόρο, στο John Lennon/Plastic Ono Band. Και τα τρία, βγήκαν το 1970 με διαφορά μερικών μηνών και το All things must pass ήταν μακράν το καλύτερο.

Το 1971, ο Λένον επέστρεψε, με έναν κλασικό Beatles τρόπο. Έγραψε ένα από τα κορυφαία κομμάτια που συνέθεσε άνθρωπος σε αυτή τη γη, το Imagine, δίνοντας τον ίδιο τίτλο στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το Imagine ήταν οι στίχοι του βασικά, λέξεις που καταλάβαιναν ακόμα και οι ελάχιστα αγγλικά γνωρίζοντες, καθώς και η απλή του σύνθεση, που έγινε βάση για πολλές μεταγενέστερες επιτυχημένες στιγμές καλλιτεχνών και συγκροτημάτων (λέγε με Oasis).

Μαζί τη Γιόκο, στην οποία αναφέρεται ονομαστικά ένα κομμάτι του δίσκου, καθώς και Χάρισον, αλλά και τον Άλαν Γουάιτ από τους Yes, τον Κλάους Βόρμαν στο μπάσο, ο Λένον «έκρυψε» στο δίσκο όλη του την πικρία για τον μακ Κάρτνι. Ειδικά το How do you sleep? γράφτηκε επί τούτου, με αφορμή τις επιθέσεις, μουσικές, λεκτικές και νομικές του ετέρου συνθετικού ημίσεος.  Ο Λένον quotάρει τη φήμη που βγήκε μια πενταετία πριν, το 1966, ότι δήθεν ο μακ Κάρτνι είχε πεθάνει και λέει «τελικά είχαν δίκιο».


O Τζον, αυτή η μουσική ιδιοφυία που είχε το χάρισμα να κάνει τα σύνθετα πράγματα, απλά και λαϊκά, περιέγραψε το κομμάτι: Είναι ένα αντιθρησκευτικό, αντισυμβατικό, αντικαπιταλιστικό τραγούδι, αλλά επειδή είναι γλυκερό, είναι αποδεκτό».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back