ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η τηλεόραση «γνώρισε» τους Clash

Εικόνα του άρθρου Όταν η τηλεόραση «γνώρισε» τους Clash
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2018, 12:12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαν σήμερα, πριν από 27 ολόκληρα χρόνια, οι Clash, ίσως το μεγαλύτερο συγκρότημα που πάτησε πόδι στον πλανήτη, είχε την πρώτη και μοναδική του νο 1επιτυχία στην Αγγλία. Το Should I Stay Or Should I Go δεν ήταν το καλύτερό τους κομμάτι, το Combat Rock δεν ήταν το καλύτερό τους άλμπουμ, ενώ η ίδια η μπάντα είχε ήδη διαλυθεί.

Οι μερακλήδες διαφημιστές όμως, είχαν άλλη άποψη και ήταν αποφασισμένοι να καταστρέψουν τη μέρα της πλειοψηφίας των οπαδών της μπάντας, που παρέμεναν πιστοί πάνκηδες, αλλά και να κάνουν τους Clash κατά πολύ πλουσιότερους. Η εμβληματική διαφήμιση της levi’s για τη σειρά «501» που είχε επίσης… λεηλατήσει τους T-Rex (με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ), τον Μάρβιν Γκέι, τον Μάντι Γουότερς και άλλους, αποφάσισε να μπει στα χωράφια των Clash.

Το ήδη σχεδόν δέκα ετών κομμάτι έπαιζε στο παρασκήνιο μιας «πάγκο» παρτίδας μπιλιάρδου, με έπαθλο ένα παντελόνι. Η ιστορία του περιλαμβάνει μερικές από τις πρώτες ενδείξεις της κατρακύλας του γκρουπ, που καταγράφηκαν στην ηχογράφηση. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Μικ Τζόουνς, ο οποίος τραγουδάει στο κομμάτι, όταν φωνάζει «split» είναι παρμένος με τον Στράμερ και τον Τζό Έλι, ο οποίος κάνει τα ισπανικά φωνητικά στο κομμάτι. Ο ίδιος ο Τζόουνς όμως, σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις αρνήθηκε ότι το Shoud I stay… ήταν στην πραγματικότητα το δίλημμά του αν θα μείνει ή θα φύγει από τους Clash.

Όσο για την ισπανική μετάφραση, αυτή είναι βασικά… Εκουαδοριανή: Σύμφωνα με τον Στράμερ, ο τεχνικός ήχου Έντι Γκαρσία πήρε τηλέφωνο τη μητέρα του, που καταγόταν από τον Ισημερινό, ζητώντας της να μεταφράσει μερικούς στίχους.

To επτάιντσο κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου του 1982 με εξώφυλλο τον… Ρίγκαν, ενώ το φάντασμά του πλανιέται ακόμα πάνω από την τέχνη. Πρόσφατα, το βασικό ριφ του Τζόουνς, το ακούσαμε και στην τηλεοπτική σειρά Stranger Things.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3