πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

OpenAI: Υπέρ ενός οργανισμού για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Εικόνα του άρθρου OpenAI: Υπέρ ενός οργανισμού για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2023, 23:21
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο επικεφαλής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζει το ChatGPT δήλωσε στο Κογκρέσο την Τρίτη ότι η κυβερνητική παρέμβαση «θα είναι κρίσιμη για τον μετριασμό των κινδύνων των όλο και πιο ισχυρών» συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

«Καθώς αυτή η τεχνολογία εξελίσσεται, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε. Κι εμείς το ίδιο», κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν σήμερα σε ακρόαση στη Γερουσία.

Ο Άλτμαν πρότεινε τη δημιουργία ενός αμερικανικού ή παγκόσμιου οργανισμού που θα αδειοδοτεί τα πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και θα έχει την εξουσία να «αφαιρεί την άδεια και να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας».


Διαβάστε: ΠΟΥ: Προσοχή στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία


Η startup του με έδρα το Σαν Φρανσίσκο προσέλκυσε στην προσοχή του κοινού με την κυκλοφορία του ChatGPT στα τέλη του περασμένου έτους. Το ChatGPT είναι ένα δωρεάν εργαλείο chatbot που απαντά σε ερωτήσεις με πειστικά ανθρώπινες απαντήσεις.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και τον νόμο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, άνοιξε την ακρόαση με μια ηχογραφημένη ομιλία που ακουγόταν σαν τον γερουσιαστή, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας κλώνος φωνής που εκπαιδεύτηκε στις ομιλίες του Μπλούμενταλ και απήγγειλε μια ομιλία που γράφτηκε από το ChatGPT αφού ζήτησε από το chatbot να συντάξει τις εναρκτήριες παρατηρήσεις του.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, είπε ο Μπλούμενταλ, αλλά πρόσθεσε: «Τι θα γινόταν αν το είχα ρωτήσει, και τι θα γινόταν αν είχε παράσχει, μια έγκριση της παράδοσης της Ουκρανίας ή της ηγεσίας του (Ρώσου προέδρου) Βλαντιμίρ Πούτιν;».

Ο Μπλούμενταλ δήλωσε ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα έπρεπε να υποχρεούνται να δοκιμάζουν τα συστήματά τους και να αποκαλύπτουν τους γνωστούς κινδύνους πριν τα κυκλοφορήσουν, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το πώς τα μελλοντικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3