ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Προσοχή στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Προσοχή στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2023, 22:55
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εφιστά την προσοχή στη χρήση εργαλείων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs) που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για την προστασία και την προώθηση της ανθρώπινης ευημερίας, της ανθρώπινης ασφάλειας και αυτονομίας και τη διατήρηση της δημόσιας υγείας. 

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα περιλαμβάνονται σε μερικές από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες πλατφόρμες όπως οι ChatGPT, Bard, Bert και πολλές άλλες που μιμούνται την κατανόηση, την επεξεργασία και την παραγωγή ανθρώπινης επικοινωνίας. Η ραγδαία δημόσια διάδοσή τους και η αυξανόμενη πειραματική χρήση τους για σκοπούς που σχετίζονται με την υγεία δημιουργούν σημαντικό ενθουσιασμό γύρω από τη δυνατότητα υποστήριξης των αναγκών υγείας των ανθρώπων. 

Ο ΠΟΥ δηλώνει ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες της AI, όμως διατυπώνει ανησυχίες σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί ώστε να βελτιώσει την πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας, ως ένα εργαλείο υποστήριξης των αποφάσεων και για τη βελτίωση της ικανότητας διάγνωσης, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία και να μειωθούν οι ανισότητες.

Ο ΠΟΥ στην ανακοίνωση του αναφέρει πως τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της ΑΙ μπορεί να είναι μεροληπτικά, παράγοντας παραπλανητικές ή ανακριβείς πληροφορίες που μπορεί να δημιουργούν απειλές για την υγεία, την ισότητα και τη συμπεριληπτικότητα και πως τα μοντέλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν λανθασμένα με αποτέλεσμα να παράγουν και να διασπείρουν πολύ πειστικά παραπληροφόρηση με τη μορφή κειμένου, ηχητικού ή βίντεο το οποίο το κοινό είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από ένα αξιόπιστο περιεχόμενο για την υγεία.

Είναι «επιτακτική ανάγκη» να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι από τη χρησιμοποίηση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs), όπως το ChatGPT, ώστε να προστατευθεί και να προωθηθεί η ανθρώπινη ευημερία, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ για την υγεία. 

Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν πολύ γρήγορα αποδοχή, υπογραμμίζοντας μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back