Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Το όνομά μου είναι Τσερίτσανα»

Εικόνα του άρθρου «Το όνομά μου είναι Τσερίτσανα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2018, 23:49
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για πολλοστή φορά, τα Τσερίτσανα διεκδικούν το όνομά τους. Από το 1954, το όνομα του χωριού αυτού του Δήμου Δωδώνης είναι Πλατάνια. Οι κάτοικοι όμως ποτέ δεν το αποδέχθηκαν. Από τη δεκαετία του ’70 ήδη, ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους για την επαναφορά του παλιού ονόματός τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης αποφάσισε να κάνει ακόμη μια προσπάθεια και να υποβάλει σχετικό αίτημα στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλευρό του Δήμου βρίσκεται και ο απερχόμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, μετά από πρωτοβουλία που είχε πάρει ο δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης.

Ο κ. Καψάλης, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έκανε λόγο για ένα δίκαιο αίτημα. «Οι κάτοικοι διεκδικούν δικαίως το πραγματικό και ιστορικό όνομα του χωριού τους, που τραγουδήθηκε (σ.σ. «Στη βρύση στα Τσερίτσανα) και υμνήθηκε (σ.σ. οι Άντρισσες γυναίκες των Τσεριτσάνων κατά την απελευθέρωση) που φώλιασε στην καρδιά του καθενός» τόνισε ο κ. Καψάλης.

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος κ. Ντακαλέτσης επεσήμανε ότι «από το 1954 και μέχρι σήμερα, κανείς δεν χρησιμοποιεί το νέο όνομα του χωριού ‘Πλατάνια’». Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Κατσανάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που έχει όχι μόνο την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την ομόθυμη στήριξη των κατοίκων. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας τόνισε ότι «όλοι ξέρουν τα Τσερίτσανα και κανείς τα Πλατάνια»…

ΣΧΟΛΙΑ
CHRISTOS
Ζήτω τα Τσερίτσανα ,
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back