ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ομόφυλα ζευγάρια, ψηφίσματα και… πολυγαμίες

Εικόνα του άρθρου Ομόφυλα ζευγάρια, ψηφίσματα και… πολυγαμίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2024, 16:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ψήφισμα που κατέθεσε ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου.

Η πρόταση της δημοτικής παράταξης απηχεί κυρίως στα συντηρητικά και υπερσυντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας, εμπλέκοντας ακόμα και τον… τουρκικό ζυγό για να στηρίξει το επιχείρημα ότι ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών απειλεί τον θεσμό της οικογένειας.

Ο κ. Γκόντας ανέφερε ακόμα ότι είναι «παντελώς ψευδεπίγραφη επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ταυτίζοντας το δικαίωμα δύο ανθρώπων που επιθυμούν να ζήσουν μαζί στον γάμο, με την… πολυγαμία και μια πιθανή νομιμοποίησή της.

Είπε ωστόσο ότι το θέμα της σεξουαλικής επιλογής είναι αδιαμφισβήτητο. Απαντώντας επίσης για το θέμα της παρένθετης μητρότητας, είπε ότι συμφωνεί όταν συντρέχουν ιατρικοί ρόλοι, σε ετερόφυλα ζευγάρια. Διατύπωσε δε τη θέση ότι ο νόμος ανοίγει το δρόμο προς την παρένθετη μητρότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι ταυτίσεις του ψηφίσματος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και της γλώσσας που χρησιμοποιεί, με την «ορολογία» της επίσημης ακροδεξιάς στην Ελλάδα και του ομοφοβικού λόγου, είναι πάρα πολλές.

Η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) τάχθηκε εναντίον, όχι του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά του δικαιώματος τεκνοθεσίας.

Τόνισε δηλαδή ότι είναι «επιλογή και ατομικό δικαίωμα του κάθε ενήλικα είναι να κάνει ό,τι θέλει στη σεξουαλική του ζωή», σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη έδαφος επισημοποιήσης της σχέσης με το σύμφωνο συμβίωσης.

«Το δικαίωμα των ζευγαριών ομοφυλόφιλων στην κοινή τεκνοθεσία, για μένα, δεν καταργεί μία ανισότητα, ούτε αποτελεί κοινωνική μεταρρύθμιση. Το δικαίωμα των ζευγαριών ομοφυλόφιλων στην κοινή τεκνοθεσία, για μένα, καταργεί την έννοια της μάνας και του πατέρα και αποδομεί τον όρο οικογένεια», πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου επέμεινε στην άποψή του ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση «για έναν ψηφισμένο νόμο, για τις υποψίες του οποιουδήποτε ότι μπορεί να συμβεί κάτι». Είπε επίσης ότι δεν ψηφίζει το ψήφισμα, αφενός γιατί είναι ήδη νόμος του κράτους, αφετέρου γιατί το ατομικό δικαίωμα είναι σεβαστό. «Νομίζω ότι παρεξηγούμε τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου», κατέληξε.

Ο Παντελής Κολόκας (Όμορφη πόλη) διατύπωσε τη θεωρία… του νησιού, σχετικά με το αν θα διαιωνιστεί το είδος σε περίπτωση ναυαγίου και αν θα είναι αναπαράξιμος ο πληθυσμός. Επί της αρχής είπε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα, αλλά υπάρχουν «τόσα άλλα που πρέπει να προσθέσουμε για να είμαστε κεκαλυμμένοι», ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Παρότι συμφωνούσε με το ψήφισμα επί της αρχής, είπε ότι είναι και υπέρ της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. Και κατέληξε λέγοντας ότι «στο μεγαλύτερο μέρος του με βρίσκει σύμφωνο».

Η Όλυ Τσουμάνη τέλος, παρέπεμψε στη θέση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ για τον γάμο ως αναχρονιστικό θεσμό και πρόσθεσε ότι «ο νόμος δεν λύνει τα ζητήματα και δεν προστατεύει τα δικαιώματα του παιδιού». Πρόσθεσε ότι «τέτοιου είδους ψηφίσματα δεν βοηθούν τη συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου οξύνει τον σεξισμό, τεχνητές διαχωριστικές γραμμές».

Η Λούλα Βέρμπη (Ιωάννινα_2023), γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου πήρε θέση κατά του ψηφίσματος, ενώ η Ελένη Ακονίδου (αξιωματική αντιπολίτευση) στην παρέμβασή της τόνισε ότι «η κοινωνία μας εξελίσσεται» και πως πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των παιδιών «πράγμα που δεν διασφαλίζεται μόνο με γονείς διαφορετικού φύλου».

Τόσο ο Γιώργος Παπαδιώτης όσο και η Βάσω Μέγα από την πλειοψηφία, στάθηκαν ιδιαίτερα στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των ανισοτήτων. «Να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και ανεκτικοί» είπε η κα Μέγα.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στάθηκε ιδιαίτερα στη συζήτηση που έγινε για τα ψηφίσματα και την αξία της, διατύπωσε την αντίθεσή του στην παρένθετη μητρότητα σε ομόφυλα ζευγάρια αλλά και τη συμφωνία του με την υιοθεσία. «Σε σχέση με το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια που θέσατε κ. Γκόντα, αντιλαμβάνεστε ότι 9 στους 10 βουλευτές που ψήφισαν το νόμο, και αγαπάνε την πατρίδα τους και χριστιανοί είναι», τόνισε, εντέλει.





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back