Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ομόθυμο «όχι» στα ασφαλτικά Σαγιάδας (συν μια άδεια καρέκλα)

Εικόνα του άρθρου Το ομόθυμο «όχι» στα ασφαλτικά Σαγιάδας (συν μια άδεια καρέκλα)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2022, 21:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγες ημέρες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων στη Λωρίδα Σαγιάδας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ήρθε σήμερα να ισχυροποιήσει την ενέργεια αυτή εκδίδοντας και ψήφισμα στο οποίο καταγράφεται το «όχι» στη μονάδα ασφαλτικών εντός μιας περιοχής όπου αναπτύσσονται ιχθυοκαλλιέργειες. Επιβεβαιώθηκε δε ότι θα ασκηθεί πρώτα διοικητική προσφυγή στον υπουργό Περιβάλλοντος όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, θα γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εμφανίστηκε ενωμένο στο ζητήματα αυτό (με εξαίρεση την ένσταση της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» για την ανάθεση της υπηρεσίας των προσφυγών στη δικηγόρο Γεωργία Τατάγια).

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης απέφυγε πάντως, κατά τη συζήτηση, να βάλει στο στόχαστρο τον υπουργό Περιβάλλοντος. Σε ερώτημα του επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργο Ζάψα «γιατί δεν πιάσατε τον υπουργό;», ο κ. Καχριμάνης είπε ότι «δεν το υπέγραψε ο υπουργός, αλλά οι υπηρεσίες». Ο κ. Καχριμάνης δεν άνοιξε τα χαρτιά του επίσης για το αν έχει συνομιλήσει με τον υπουργό.

Το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει και που τέθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το εξής: Γιατί αυτή η υπόθεση απασχολεί ξανά και ξανά τη Θεσπρωτία τα τελευταία 20 χρόνια; Γιατί δεν έχει κλείσει οριστικά όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί, με κάποιο τρόπο, επιστρέφει με κάθε ευκαιρία;

Σε αυτά τα ερωτήματα, δεν δόθηκαν απαντήσεις.

Ο κ. Καχριμάνης, όπως κι άλλοι, εξέφρασε τους προβληματισμούς του και για το γεγονός ότι η εν λόγω επένδυση χωροθετείται 500 μ. από τα σύνορα. Είπε επίσης ότι επίσημα ως επενδυτής εμφανίζεται ένας θεσπρωτός οδοντίατρος, όπως και παλιότερα (τώρα πια είναι συνταξιούχος οδοντίατρος).

Όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι η μονάδα ασφαλτικών δεν πρέπει να γίνει στη Λωρίδα Σαγιάδας. Νωρίτερα, είχε κάνει και μια ενημέρωση στο σώμα και ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Παναγιώτης Πάντος.

Ο κ. Πάντος ήταν έτοιμος για την τοποθέτησή του. Όχι όμως και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης. To θέμα της μονάδας ασφαλτικών τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης με τον περιφερειάρχη να είναι ο εισηγητής –υπήρχε ωστόσο και αίτημα για συζήτηση από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».

Την απόφαση για εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος, ο κ. Πιτούλης δεν τη γνώριζε, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην πρόεδρο του σώματος Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση. Με συνοπτικές διαδικασίες, ο κ. Καχριμάνης ανέλαβε την ευθύνη για την αιτία… του επεισοδίου, με τον κ. Πιτούλη να αποχωρεί από την αίθουσα (χωρίς να υπάρξει κάποια δήλωση) και να παραμένει στο κυλικείο και με την κα Μπραΐμη -με καταγωγή από τη Θεσπρωτία- να παίρνει τον λόγο αρκετές φορές εντός της συνεδρίασης για να κάνει τοποθέτηση κατά της επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back