ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία-Exit poll: Ο ακροδεξιός ηγέτης Γκερτ Βίλντερς κερδίζει τις εκλογές

Εικόνα του άρθρου Ολλανδία-Exit poll: Ο ακροδεξιός ηγέτης Γκερτ Βίλντερς κερδίζει τις εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2023, 22:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκερτ Βίλντερς, ένας αντι αντι-ισλαμιστής, ευρωσκεπτικιστής ριζοσπάστης αναμένεται να είναι ο νικητής των εκλογών στην Ολλανδία σύμφωνα με το exit poll της Ipsos για τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS

Σε ένα δραματικό αποτέλεσμα που αναμένεται να ταράξει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) αναμένεται να κερδίσει περίπου 35 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο - υπερδιπλάσιο αριθμό από αυτόν που κέρδισε στις εκλογές του 2021.

Η Συμμαχία Πρασίνων-Εργατικών (GL/PvdA) του Φρανς Τίμερμανς έρχεται δεύτερη, κερδίζοντας 26 έδρες - ένα μεγάλο άλμα από τις σημερινές 17 έδρες. Το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), με επικεφαλής την Ντιλάν Γεσιλγκόζ, διάδοχο του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να κερδίσει 23 έδρες (χάνει 11 έδρες). 

Όπως σημειώνει του POLITICO, μια νίκη του Βίλντερς θα βάλει την Ολλανδία σε μια -ενδεχόμενη- τροχιά δραματικής αλλαγής κατεύθυνσης, μετά τις τέσσερις διαδοχικές κεντρώες κυβερνήσεις του Ρούτε. Το ερώτημα τώρα, ωστόσο, είναι αν θα προσχωρήσουν άλλα κόμματα στον Βίλντερς για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι, παρά την ανάδειξή του ως το μεγαλύτερο κόμμα, δεν θα έχει συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι ηγέτες των κυρίαρχων κομμάτων αρνούνται να συνεργαστούν με τον Βίλντερς σε συμφωνίες διαμοιρασμού της εξουσίας. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έχει δηλώσει ότι ήθελε να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό μετά τις εκλογές. Οι ριζοσπαστικές απόψεις του για το Ισλάμ περνούν σε δεύτερη μοίρα επειδή «υπάρχουν πιο σημαντικές προτεραιότητες» για να αντιμετωπιστούν μετά τις εκλογές, όπως είπε. 

Η ρητορική του κατά του Ισλάμ, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος του προγράμματος του PVV για την κυβέρνηση. Το κόμμα θέλει να απαγορεύσει τα τζαμιά και το Κοράνι και να απαγορεύσει τις ισλαμικές μαντίλες στα κυβερνητικά κτίρια. Ο Βίλντερς είναι επίσης σκληρός ευρωσκεπτικιστής, ζητώντας δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο Βίλντερς είναι διεθνώς γνωστός για τη φλογερή αντι-ισλαμική πολιτική του και καταδικάστηκε από Ολλανδό δικαστή για διακρίσεις αφού προσέβαλε Μαροκινούς σε προεκλογική συγκέντρωση το 2014.

Με πληροφορίες από BBC, POLITICO, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back