ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ο «άνεμος της αλλαγής» που τρομάζει την Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Ολλανδία: Ο «άνεμος της αλλαγής» που τρομάζει την Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2023, 10:54
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολλανδός ακροδεξιός λαϊκιστής Γκερτ Βίλντερς θα αρχίσει να αναζητά εταίρους για συνασπισμό την Πέμπτη, μετά την τεράστια εκλογική νίκη του, η οποία αναμένεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις Κάτω Χώρες και την Ευρώπη.

Θαυμαστής του επίσης ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο φραστικά αντιευρωπαϊκός Βίλντερς έχει ορκιστεί να σταματήσει κάθε μετανάστευση, να μειώσει τις ολλανδικές πληρωμές προς την Ένωση και να εμποδίσει την είσοδο οποιουδήποτε νέου μέλους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) κέρδισε 37 έδρες από τις 150, με μεγάλη διαφορά από τις 25 έδρες του κοινού ψηφοδελτίου Εργατικών/Πράσινων και τις 24 έδρες του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

«Η εποχή Ρούτε τελειώνει με μια δεξιά λαϊκιστική εξέγερση που θα κλονίσει (τη Χάγη) στα θεμέλιά της. Η ιστορική εκλογική νίκη που πέτυχε το PVV την Τετάρτη ξεπέρασε κάθε προσδοκία», αναφέρει η ολλανδική κεντροδεξιά εφημερίδα NRC.

Η νίκη του Βίλντερς έρχεται δύο μήνες μετά την επιστροφή στην εξουσία του εξίσου αντιευρωπαϊκού λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίκο στη Σλοβακία, ο οποίος δεσμεύτηκε να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και να μειώσει τη μετανάστευση.

Τα συγχαρητήρια

Πέρυσι, η Ιταλία σχημάτισε την πιο δεξιά κυβέρνησή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την εκλογική νίκη της Τζόρτζια Μελόνι.

«Οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ! Συγχαρητήρια στον Γκέρτ Βίλντερς για τη νίκη του στις ολλανδικές εκλογές», δήλωσε ο Όρμπαν αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά ήταν εξίσου περιχαρής. «Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να δουν τον εθνικό πυρσό να σβήνει, η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Ο Βίλντερς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι Κάτω Χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν όπλα στην Ουκρανία, καθώς, όπως λέει, η χώρα χρειάζεται τα όπλα για να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις ελπίδες των ψηφοφόρων μας, να ξαναβάλουμε τους Ολλανδούς ως Νο 1», δήλωσε ο Βίλντερς.

Μετά τη νίκη του, είπε ότι «η Ολλανδία θα επιστρέψει στους Ολλανδούς, το τσουνάμι του ασύλου και η μετανάστευση θα περιοριστούν».

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back