Οι ευρωεκλογές ξεκίνησαν στην Ολλανδία την Πέμπτη, με ένα exit poll να δείχνει ότι το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς σημείωσε μεγάλα κέρδη και βρισκόταν σε μια αμφίρροπη κούρσα με μια συμμαχία σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων για να αναδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι ένας πιθανός προάγγελος ισχυρών εκλογικών κερδών για τη σκληρή δεξιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της ψηφοφορίας που λήγει την Κυριακή.
Έδειξαν επίσης ότι το κάποτε απροκάλυπτα φιλοευρωπαϊκό αίσθημα σε ένα από τα ιδρυτικά έθνη του μπλοκ είναι τώρα διχασμένο και συγκρουσιακό σχετικά με το αν οι Κάτω Χώρες χρειάζονται μια πιο ισχυρή ΕΕ ή μια ΕΕ στην οποία τα κράτη μέλη ανακτούν την εξουσία στις πρωτεύουσές τους.
Παρόμοιες διαιρέσεις έχουν αντηχήσει σε εκστρατείες από τη Φινλανδία έως την Πορτογαλία και από το Βέλγιο έως την Ουγγαρία.
Το Exit Poll της NOS Ipsos έδειξε ότι το Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς θα μπορούσε να κερδίσει επτά έδρες, έναντι μόλις μίας στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, και ότι η κεντροαριστερή συμμαχία θα κέρδιζε οκτώ από τις 31 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι προς διεκδίκηση στις Κάτω Χώρες.
Το αποτέλεσμα σήμαινε ένα τεράστιο κέρδος για τον Βίλντερς μετά τη μεγάλη νίκη του στις εθνικές εκλογές του περασμένου έτους, καθώς το κόμμα του δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μια έδρα στις προηγούμενες ευρωεκλογές και πήρε μόνο μία μετά από ανασχηματισμό λόγω του Brexit.
«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι και επίσης ένα σημάδι προς τις ελίτ στις Βρυξέλλες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», δήλωσε ο Βίλντερς στους δημοσιογράφους στη Χάγη.
Ο ηγέτης των Εργατικών Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αριστερά κόμματα δεν πρέπει να διαγραφούν για αυτές τις εκλογές, παρά την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.
«Ως φιλοευρωπαϊκά κόμματα δείξαμε στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είναι δεδομένο ότι η ριζοσπαστική δεξιά θα κερδίσει αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα.
Τα δύο αριστερά κόμματα κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο, αλλά θα έχουν ξεχωριστές παρατάξεις στο κοινοβούλιο μετά την ψηφοφορία.
Σχεδόν 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πενταετή θητεία. Τα αποτελέσματα θα έχουν αντίκτυπο σε θέματα που κυμαίνονται από τις παγκόσμιες πολιτικές για το κλίμα και την άμυνα μέχρι τη μετανάστευση και τις γεωπολιτικές σχέσεις με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σημειώνεται πως από την Ελλάδα θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές. Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.
Μετά τις εκλογές, οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρό τους στην πρώτη σύνοδο ολομέλειας, από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου. Στη συνέχεια, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, θα διορίσουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρόταση των κρατών μελών. Το 2019, η φον ντερ Λάιεν κέρδισε οριακά την ψηφοφορία για να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του θεσμού. Διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.
Με πληροφορίες από ΑΡ, Reuters