ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ξεκάθαρη νίκη του Ρούτε

Εικόνα του άρθρου Ολλανδία: Ξεκάθαρη νίκη του Ρούτε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2017, 10:03
ΚΟΣΜΟΣ

Το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είναι ο θριαμβευτής των εκλογών στην Ολλανδία.

Το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία έρχεται πρώτο καταλαμβάνοντας 31 έως 33 έδρες από τις συνολικά 150 έδρες του ολλανδικού Κοινοβουλίου.

Θα χρειαστεί πάντως πολλαπλές μετεκλογικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μια πρακτική που είναι πάγια στην Ολλανδία λόγω της αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος.

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης.

Το Κόμμα για την Ελευθερία του ακροδεξιού Γκερντ Βίλντερς καταλαμβάνει 19 έδρες.

Ο Βίλντερς παραδέχτηκε την εκλογική του ήττα και τη νίκη του πρωθυπουργού Ρούτε.

«Θα προτιμούσα να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και ο νικητής των εκλογών. Όμως κερδίσαμε έδρες. Την ώρα που το κόμμα του Ρούτε έχασε 10 έδρες, εμείς κερδίσαμε 4, ίσως και 5. Παλεύουμε για τη δεύτερη θέση. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους», είπε ο ακροδεξιός Γκέρντ Βίλντερς.

19 έδρες και για το CDA και άλλες 19 στο προοδευτικό και φιλοευρωπαϊκό D66 του Αλεξάντερ Πέχτολντ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Ρούτε,«φαίνεται πως για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, το VVD είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Ολλανδίας». 

Και συνέχισε: «Το μήνυμά μας προς τον ολλανδικό λαό ότι θα διατηρήσουμε την πορεία μας και ότι θα κρατήσουμε αυτή τη χώρα ασφαλή και σταθερή είχε απήχηση. Μίλησα με πολλούς Ευρωπαίους συναδέλφους μου στο τηλέφωνο».

Χαρακτήρισε «φεστιβάλ δημοκρατίας» το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής, που είναι το μεγαλύτερο εδώ και 31 χρόνια.

O Γκερτ Βίλντερς έκανε λόγο για «μια επιτυχία». «Ψηφοφόροι του PVV, σας ευχαριστώ! Η πρώτη επιτυχία επετεύχθη!» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. «Και ο Ρούτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα!» συμπλήρωσε.

Στις εκλογές του 2012 το κόμμα του Ρούτε είχε κερδίσει 41 έδρες.

‘Ανοδο εμφανίζει το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα όμως οι μεγάλοι νικητές είναι οι Πράσινοι που φαίνεται να έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ όλων των κομμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές καταλαμβάνοντας 16 έδρες.

Πηγή: Euronews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back