ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Δικαστήριο μπλοκάρει την εξαγωγή εξαρτημάτων F-35 προς το Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου Ολλανδία: Δικαστήριο μπλοκάρει την εξαγωγή εξαρτημάτων F-35 προς το Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2024, 22:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε τη Δευτέρα την κυβέρνηση να μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ, λόγω ανησυχιών ότι χρησιμοποιήθηκαν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Είπε ότι το κράτος πρέπει να συμμορφωθεί με την εντολή εντός επτά ημερών και απέρριψε αίτημα των δικηγόρων της κυβέρνησης να ανασταλεί η εντολή εν αναμονή της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το κράτος έχει προθεσμία οκτώ εβδομάδων για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος τα εξαγόμενα τμήματα των F-35 να χρησιμοποιηθούν σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε το Εφετείο της Χάγης.

«Το Ισραήλ δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη του τις συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό όταν διεξάγει τις επιθέσεις του», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Η μαζική αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει περισσότερους από 28.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς, και έχει εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ αρνείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στις επιθέσεις του στη Γάζα, οι οποίες ακολούθησαν τη διασυνοριακή επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περίπου 240 κρατήθηκαν όμηροι.

Τον Ιανουάριο το Διεθνές Δικαστήριο, μετά από προσφυγή της Νότιας Αφρικής, διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στον πόλεμό του κατά της Χαμάς. Η απόφαση προκάλεσε νέες εκκλήσεις από ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα να απαγορευτούν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

Η υπόθεση κατά της ολλανδικής κυβέρνησης κινήθηκε από διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ολλανδικής θυγατρικής της Oxfam, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ολλανδία στεγάζει μία από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες με τα αμερικανικής ιδιοκτησίας ανταλλακτικά των F-35, από τις οποίες τα μέρη διανέμονται σε χώρες που τα ζητούν, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ σε τουλάχιστον μία αποστολή από τις 7 Οκτωβρίου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back