Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε την παραίτησή του και την παραίτηση του υπουργικού του συμβουλίου, επικαλούμενος αγεφύρωτες διαφορές εντός του τετρακομματικού συνασπισμού του σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της μετανάστευσης.
Η απόφαση που έλαβε χθες Παρασκευή ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας σημαίνει ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με γενικές εκλογές αργότερα φέτος για την εκλογή της Κάτω Βουλής των 150 εδρών.
«Δεν είναι μυστικό ότι οι εταίροι του συνασπισμού έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για τη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στη Χάγη. «Και σήμερα, δυστυχώς, πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι διαφορές αυτές είναι αγεφύρωτες. Γι' αυτό θα προσφέρω αμέσως ... την παραίτηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου στον βασιλιά εγγράφως».
Ο Ρούτε είχε προεδρεύσει σε συνεδριάσεις αργά το βράδυ της Τετάρτης και της Πέμπτης που δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταναστευτική πολιτική. Περισσότερες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και ο ίδιος είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από τις συζητήσεις.
«Όλοι θέλουν να βρουν μια καλή, αποτελεσματική λύση που να αποδίδει επίσης δικαιοσύνη στο γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Σίγκριντ Κάαγκ, μέλος του κεντρώου κόμματος D66, πριν από την έναρξη των συνομιλιών.
Οι συζητήσεις ανέδειξαν τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των εταίρων κομμάτων που δεν υποστηρίζουν την αυστηρή καταστολή της μετανάστευσης -το D66 και το επίσης κεντρώο κόμμα ChristenUnie, ή Χριστιανική Ένωση- και των δύο που τάσσονται υπέρ αυστηρότερων μέτρων - το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του Ρούτε και οι Χριστιανοδημοκράτες.
Ο συνασπισμός προσπαθούσε επί μήνες να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μείωση της ροής των νέων μεταναστών που έφταναν στη χώρα των σχεδόν 18 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι προτάσεις φέρεται να περιλάμβαναν τη δημιουργία δύο κατηγοριών ασύλου -μιας προσωρινής για άτομα που διαφεύγουν από συγκρούσεις και μιας μόνιμης για άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις- και τη μείωση του αριθμού των μελών της οικογένειας που επιτρέπεται να συνοδεύουν τους αιτούντες άσυλο στις Κάτω Χώρες.
Πέρυσι, εκατοντάδες αιτούντες άσυλο αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε εξωτερικούς χώρους σε άθλιες συνθήκες κοντά σε ένα υπερπλήρες κέντρο υποδοχής, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έφταναν στις Κάτω Χώρες ξεπερνούσε τις διαθέσιμες κλίνες. Ολλανδικές υπηρεσίες βοήθειας παρείχαν βοήθεια.
Περισσότεροι από 21.500 άνθρωποι από χώρες εκτός Ευρώπης ζήτησαν άσυλο στις Κάτω Χώρες το 2022, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι μετακινήθηκαν στην Ολλανδία για να εργαστούν και να σπουδάσουν.
Οι αριθμοί αυτοί επιβάρυναν τη στέγαση που ήταν ήδη σε έλλειψη στην πυκνοκατοικημένη χώρα.
Η κυβέρνηση Ρούτε εργάστηκε για έναν νόμο που θα μπορούσε να υποχρεώσει τους δήμους να παρέχουν καταλύματα για τους νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο, αλλά η νομοθεσία δεν έχει ακόμη περάσει από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός προώθησε επίσης τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβράδυνση της μετανάστευσης προς το μπλοκ των 27 χωρών.
Ο 56χρονος Ρούτε επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την Τυνησία μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του και τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΕ για να προσφέρει οικονομική βοήθεια άνω του 1 δισ. ευρώ (850 εκατ. λίρες) για τη διάσωση της παραπαίουσας οικονομίας του βορειοαφρικανικού κράτους και για την ανάσχεση της μετανάστευσης από τις ακτές του προς την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε, η τέταρτη υπό την ηγεσία του, ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 2022 μετά τις μακροβιότερες διαπραγματεύσεις συνασπισμού στην πολιτική ιστορία της Ολλανδίας.
Πιθανότατα θα διεξαχθούν εκλογές για την Κάτω Βουλή των 150 εδρών αργότερα φέτος, εν μέσω ενός πολωμένου και διασπασμένου πολιτικού τοπίου. Το υπουργικό συμβούλιο του Ρούτε πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.