ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλα από κάπου αρχίζουν

Εικόνα του άρθρου Όλα από κάπου αρχίζουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2021, 16:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Rolling Stones το 1964, 57 ολόκληρα χρόνια πριν δηλαδή, ήταν κάτι πιτσιρικάδες που λεηλατούσαν τα μπλουζ για να διεκδικούν τη θέση τους στη British invasion και την εκλαϊκευμένη αντικουλτούρα των ‘60s.

Σήμερα, μπορεί να μοιάζει (και να είναι) αρχαιολογία η αναζήτηση του πότε ξεκίνησε αυτή η ιστορία του Μπράιαν Τζόουνς που κληρονόμησαν οι Τζάγκερ-Ρίτσαρντς.

Ωστόσο, στις 16 Απριλίου του 1964, είναι σίγουρο ότι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, από τα 30 στούντιο, 33 live, 29 συλλογές, 121 σινγκλ κ.λπ. κ.λπ. που έχουν ηχογραφήσει μέχρι στιγμής.

Με μια συνδρομή στον Τύπο, παίρνετε την ψηφιακή έκδοση "Ένα άλμπουμ τη βδομάδα" σε ebook:


Το The Rolling Stones ήταν μόλις 33 λεπτά και για προφανείς λόγους, στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε με τον υπότιτλο England’s Newest Hit Makers.

 Από τις 12 συνθέσεις, έξι σε κάθε πλευρά, μόνο μια ήταν υπογραμμένη από τους Τζάγκερ-Ρίτσαρντς, το Tell me (You’re coming back).

Άλλες δύο, το Now I’ve Got a Witness και το Little by Little ήταν επίσης δικές τους, αν και φανερά επηρεασμένες από άλλα κομμάτια (κάποια εντελώς ίδια). Τις υπέγραψαν με το ψευδώνυμο Nanker Phelge, ενώ το Little by Little συνυπογράφει και ο Φιλ Σπέκτορ…

Όλες οι υπόλοιπες ήταν παλιά μπλουζ κομμάτια του Γουίλι Ντίξον, τον οποίο οι Stones και οι Zeppelin κυριολεκτικά «καταλήστευσαν δημιουργικά), του Τζίμι Ριντ, του Ρούφους Τόμας, του Τσακ Μπέρι κ.α.

Ο δίσκος ξεκινάει με το Route 66, ένα κομμάτι που οι Stones το επαναφέρουν συχνά στο playlist των συναυλιών τους αυτά τα 60 χρόνια.

Στον πρώτο δίσκο εκτός από την κλασική πεντάδα Τζάγκερ-Ρίτσαρντς-Τζόουνς-Γουάιμαν-Γουάτς, παίζουν επίσης οι εξής… «άγνωστοι»: Ο Ιαν Στιούαρτ και ο Τζιν Πίτνι πιάνο, ο Σπέκτορ κρουστά και στο Little by Little, ένας Άλαν Κλαρκ μαζί με κάποιον Γκράχαμ Νας, κάνουν φωνητικά…



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back