dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οικία Φρόντζου: προσεχώς στέγη πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Οικία Φρόντζου: προσεχώς στέγη πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2022, 21:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ως έναν πολιτιστικό χώρο συλλογικής μνήμης επιδιώκει να λειτουργήσει την οικία Κωνσταντίνου Φρόντζου το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), το οποίο αποτελεί θυγατρικό ίδρυμα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ).

Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα συμβάλλει η χρηματοδότηση που εξασφάλισε το Ι.Μ.Ι.Α.Χ. από τη Βουλή των Ελλήνων. Το ίδρυμα, με πρόεδρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Πέτσιο, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα για την ανακαίνιση της οικίας.

«Το διοικητικό συμβούλιο του Ι.Μ.Ι.Α.Χ. αποβλέπει στην υλοποίηση της βούλησης του αειμνήστου Κωνσταντίνου Φρόντζου (1904-1986) να αποτελέσει η οικία του μια εστία διαπολιτιστικού διαλόγου και έναν χώρο διά βίου επιμόρφωσης μαθητών, φοιτητών και του ευρύτερου κοινού μέσω πνευματικών εκδηλώσεων και της ανάδειξης ουσιωδών στοιχείων της πνευματικής παράδοσης της πόλης των Ιωαννίνων και των πολυειδών εκφάνσεων της ηπειρωτικής τέχνης» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει.

Η οικία περιήλθε στο Ίδρυμα, μετά τον θάνατο της συζύγου του Κωνσταντίνου Φρόντζου, Αμαλίας. Σε αυτήν υπάρχει ένα σπάνιο λαογραφικό υλικό (που φιλοτεχνήθηκε από ίδια την Αμαλία Φρόντζου: υφαντά, γιαννιώτικες φορεσιές, κλπ.), καθώς και έργα τέχνης, για τα οποία η βούληση του Κων. Φρόντζου ήταν να απαρτίσουν συλλογές και εκθετήρια στη μνήμη της μητέρας του Πηνελόπης.

Το δε κτίριο αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της πόλης των Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού το 1994, «πρόκειται για κτίριο με έντονα στοιχεία της αρχιτεκτονικής αναγέννησης (σ.σ. της πόλης). Ένα από τα μοναδικά στο είδος του και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας εποχής».

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Κων. Φρόντζου, κοντά στη Ζωσιμαία Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη. Γειτονεύει δε με ένα άλλο σημαντικό διατηρητέο κτίριο, την οικία Παρλαπά.

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής των Ιωαννίνων. Τη δεκαετία του ’50 είχε διατελέσει βουλευτής Ιωαννίνων με την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και από το 1978 έως το 1980 ήταν δήμαρχος της πόλης. Πέραν της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ήταν αυτός που διοργάνωσε τον θεσμό των «Δωδωναίων» και που ίδρυσε την ΕΗΜ όπως και το ΙΜΙΑΧ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3