Την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της οικίας Κων. Φρόντζου, στην ομώνυμη οδό στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, ανακοινώνει το Ίδρυμα Ιονίου Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ). Το Ίδρυμα κάνει λόγο ακόμη για επικείμενη λειτουργία της οικίας ως «χώρου αυτοσυνειδησίας, συλλογικής μνήμης και διεξαγωγής διαπολιτιστικού διαλόγου».
Η ανακαίνιση έγινε με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας πρόκειται να εγκαινιάσει την ανακαινισμένη οικία. Περισσότερα για τα εγκαίνια πρόκειται να γίνουν γνωστά στην αυριανή συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει το ΙΜΙΑΧ με πρόεδρο τον καθηγητή Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Πέτσιο.
Το ΙΜΙΑΧ, στο οποίο ανήκει η οικία Φρόντζου, αποτελεί θυγατρικό ίδρυμα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ). Η οικία περιήλθε στο Ίδρυμα, μετά τον θάνατο της συζύγου του Κωνσταντίνου Φρόντζου, Αμαλίας. Το κτίριο αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της πόλης των Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού το 1994, «πρόκειται για κτίριο με έντονα στοιχεία της αρχιτεκτονικής αναγέννησης (σ.σ. της πόλης). Ένα από τα μοναδικά στο είδος του και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας εποχής».
Στην οικία υπάρχει ένα σπάνιο λαογραφικό υλικό (που φιλοτεχνήθηκε από ίδια την Αμαλία Φρόντζου: υφαντά, γιαννιώτικες φορεσιές, κλπ.), καθώς και έργα τέχνης, για τα οποία η βούληση του Κων. Φρόντζου ήταν να απαρτίσουν συλλογές και εκθετήρια στη μνήμη της μητέρας του Πηνελόπης.
Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής των Ιωαννίνων. Τη δεκαετία του ’50 είχε διατελέσει βουλευτής Ιωαννίνων με την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και από το 1978 έως το 1980 ήταν δήμαρχος της πόλης. Πέραν της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ήταν αυτός που διοργάνωσε τον θεσμό των «Δωδωναίων» και που ίδρυσε την ΕΗΜ όπως και το ΙΜΙΑΧ.
* Φωτό αρχείου