ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Και μια… απαραίτητη στάση στην οικία Φρόντζου

Εικόνα του άρθρου Και μια… απαραίτητη στάση στην οικία Φρόντζου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2023, 19:37
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας δεν θα μπορούσε να μην επισκεφθεί για προεκλογικούς λόγους την οικία Φρόντζου, για την επισκευή της οποίας υπέγραψε ο ίδιος ως πρόεδρος της Βουλής τη διάθεση χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Τασούλα, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η οικία Φρόντζου είναι έτοιμη «να λειτουργήσει και να αποδοθεί σύντομα στο κοινό ως μουσείο».

«Όταν έχεις να κάνεις με φυσιογνωμίες του σπάνιου δημιουργικού μεγέθους ενός Φρόντζου οφείλεις, όπως μπορείς, να αναδεικνύεις το έργο και την κοινωνική προσφορά τους ως ελάχιστη ανταπόδοση. Το νέο αυτό Μουσείο δεν θα προβάλλει μόνο τον λαϊκό ηπειρωτικό πολιτισμό, αλλά και το παράδειγμα ενός αξιολογότατου δημοσίου προσώπου, που αφιέρωσε γόνιμα την ζωή του στην υπηρεσία της ιδιαίτερης πατρίδας του. Και μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ας αναλογιστούμε πως το περιεχόμενο και η δικαίωση κάθε πολιτικής ανάμειξης είναι τελικά το έργο, η πράξη, η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και η ανάδειξη του πολιτισμού μας και όχι η άγονη και τοξική αντιπαράθεση και το επικοινωνιακό καταφύγιο των εικόνων» αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής.

«Χαίρομαι που η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη διακομματική της απόφαση στηρίζει παρόμοια έργα που υπογραμμίζουν την ευρύτερη και διαρκέστερη κοινωνική προσφορά διακεκριμένων κοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων όπως υπήρξε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος  Φρόντζος» προσθέτει τέλος.

Τον κ. Τασούλα υποδέχθηκαν και ενημέρωσαν για την ολοκλήρωση των εργασιών ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ) Κώστας Πέτσιος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τα μέλη του συμβουλίου Κ. Βλάχος, καθηγητής και πρώην πρόεδρος της ΕΗΜ, και Π. Τσαμάτος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο  αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Ηπείρου Οδ. Πότσης.

Το ΙΜΙΑΧ, στο οποίο ανήκει η οικία Φρόντζου, αποτελεί θυγατρικό ίδρυμα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ). Η οικία περιήλθε στο Ίδρυμα, μετά τον θάνατο της συζύγου του Κωνσταντίνου Φρόντζου, Αμαλίας. Το κτίριο αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της πόλης των Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο.

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής των Ιωαννίνων. Τη δεκαετία του ’50 είχε διατελέσει βουλευτής Ιωαννίνων με την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και από το 1978 έως το 1980 ήταν δήμαρχος της πόλης. Πέραν της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ήταν αυτός που ίδρυσε την ΕΗΜ όπως και το ΙΜΙΑΧ.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Το ΙΜΙΑΧ ιδρύθηκε πολλά χρόνια μετά το θάνατο του Φρόντζου ( αν ξέρω καλά ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back