ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα πρώτο καλωσόρισμα στην οικία Φρόντζου

Εικόνα του άρθρου Ένα πρώτο καλωσόρισμα στην οικία Φρόντζου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2023, 16:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια συνέντευξη Τύπου και ένα πρώτο καλωσόρισμα στην ανακαινισμένη οικία του Κων. Φρόντζου, στην ομώνυμη οδό, στον αριθμό 5, από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), τον πανεπιστημιακό καθηγητή Κωνσταντίνο Πέτσιο.

Τα εγκαίνια της οικίας θα γίνουν αύριο 27 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Η Βουλή των Ελλήνων ήταν αυτή που χρηματοδότησε με 50.000 ευρώ την ανακαίνιση της διατηρητέας αυτής οικίας, η οποία χτίστηκε κατά τον Μεσοπόλεμο, και συγκεκριμένα τα χρόνια 1936-1937.


«Βρισκόμαστε σε μια οικία που θα λέγαμε ότι συνιστά ορόσημο για την πόλη των Ιωαννίνων. Καθώς πρόκειται για μια οικία που αποτελεί τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου» ανέφερε ο κ. Πέτσιος, προσθέτοντας ότι η οικία ανοίγει ξανά τις πόρτες της μετά από 40 χρόνια.

Ο κ. Πέτσιος πρόσθεσε ότι επιδίωξη της διοίκησης του ΙΜΙΑΧ, ενός θυγατρικού ιδρύματος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, είναι να μετατραπεί η οικία σε μια εστία πολιτιστικού διαλόγου, σε έναν χώρο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Όσον αφορά την ίδια την οικία, ο πρόεδρος του ΙΜΙΑΧ μίλησε για λειτουργία ως μουσείο σε συνάφεια με το Λαογραφικό Μουσείο «Κων. Φρόντζος» που βρίσκεται στην οδό Μιχ. Αγγέλου.


Πέραν της μουσειακής ιδιότητας και της φιλοξενίας εκδηλώσεων, το ΙΜΙΑΧ επιδιώκει να είναι ανοιχτές οι πόρτες της οικίας καθημερινά, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Στην οικία του Κων. Φρόντζου, έχει διατηρηθεί όλη η επίπλωση, όπως και ο διάκοσμος. Παρόντα και τα διάφορα αντικείμενα, υφαντά, γιαννιώτικες φορεσιές καθώς και έργα τέχνης, όπως πίνακες του Κενάν Μεσσαρέ.

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής των Ιωαννίνων. Τη δεκαετία του ’50 είχε διατελέσει βουλευτής Ιωαννίνων με την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και από το 1978 έως το 1980 ήταν δήμαρχος της πόλης. Πέραν της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ήταν αυτός που διοργάνωσε τον θεσμό των «Δωδωναίων» και που ίδρυσε την ΕΗΜ και το ΙΜΙΑΧ.





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back